Çatalhöyük antik kentinde ikinci bir mahalle bulundu
Çatalhöyük'te yapılan kazılarda ikinci bir mahalle daha ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Ali Umut Türkcan'a göre kazının daha çok küçük bir kısmı tamamlanabilmiş durumda.
UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde olan Çatalhöyük'teki kazı çalışmalarında yeni bir mahalle bulundu. Çatalhöyük'teki birçok yerleşim yeri günümüzden 9 bin önceden kalmıştır. Büyük kısmı Neolitik ve Kalkolitik çağdan kalan bu antik yerleşim yeri Konya'nın Çumra ilçesinin 11 km kuzeyinde bulunmaktadır.
Daha %6'sı ortaya çıkarıldı
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "Konya Basın Gezisi" programında İstanbul'dan gelen gazeteciler Çatalhöyük'ü gezdiler. Bu gezi programı dahilinde de Çatalhöyük Neolitik Kenti Kazı Başkanı Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan bu antik yerleşim yerini tanıttı. Türkcan şimdiye kadar bu devasa antik yerleşim yerinin yalnızca %6'sının kazıldığını belirtti.
Bununla birlikte açıklamasında Türkcan yeni kazdıkları yerde bir sokağa rastladıklarını ve hatta ikinci mahalleyi ortaya çıkarmaya başladıklarını söyledi. Ayrıca Kazı Başkanı, daha fazla imkan sağlandığı takdirde daha iyi sonuçlar elde edebileceklerini de dile getirdi.
1960'dan bu yana kentleşme tarihindeki ilk kent olarak bilinen Çatalhöyük, sırf büyüklüğüyle ve tahmin edilen nüfusuyla değil aynı zamanda varlıklarıyla ve kültürüyle de bir kent kültürünü başlattı Türkcan'a göre.
Scientific American dergisinde Annalee Newitz'in yayınladığı makale de Çatalhöyük "öncü şehir" ve "hane halkının kökeninin geldiği yer" olarak tanımlanıyor. Dahası Türkcan'a göre Göbeklitepe'yle aralarında taşıyıcı olmamasına rağmen, Çatalhöyük burayla benzer izler taşıyor. Bu anlamda bu antik yerleşim yerine çok daha dikkatli bakılmalı.