Çin, Elon Musk’ın Neuralink beyin çipine sağlam bir rakip çıkarıyor. NeuCyber NeuroTech tarafından geliştirilen beyin çipi, düzenlenen fuar kapsamında bir maymun üzerine test edildi.
Aktarılanlara göre NeuCyber NeuroTech ve Çin Beyin Araştırmaları Enstitüsü tarafından geliştirilen sistem, beyne yerleştirilen yumuşak elektrot filamentlerinden oluşuyor. Araştırmacılar NeuCyber Array BMI System'in Çin'de yüksek performanslı invaziv beyin-makine arayüzü (BMI) teknolojisindeki boşluğu doldurduğunu söylüyor.
Çin, bilişsel gelişimi hedefliyor
ABD veya diğer batılı ülkelerdeki araştırmalar son derece hassas ve katı bir şekilde ilerletiliyor. Ameliyat gerektiren veya ameliyatsız olarak başa yapıştırılan beyin çipleri, insan sağlığında etkiler yaratabilecek potansiyele sahip. Bu nedenle düzenleyici kurumlar insanlı deneylerde katı davranıyor. Neuralink bile yeni diyebileceğimiz bir zamanda ilk insan deneğine beyin çipini taktı.
Belirtilenlere göre kafa derisinden gelen elektrik sinyallerini yorumlamak beynin içindekileri yorumlamaktan çok daha zor, ancak Çin'de beyin sinyallerinin analizini iyileştirmek için makine öğrenme tekniklerini kullanmaya yönelik büyük bir gayret bulunuyor.
ABD’de benzer çalışmalar var
Ancak Çin ve ABD arasında ciddi bir yaklaşım farklılığı olduğu belirtiliyor. ABD, sivil ve askeri araştırmaları birbirinden ayırırken Çin tarafında ise bunlar arasındaki çizgi çok bulanık.
Bu bulanık yapının Çin'in hükümet yapısı, sosyokültürel normları ve nörobilim araştırma hedeflerinin askeri hedefleriyle yakından uyumlu olmasıyla ilişkilendiriliyor. Ayrıca Çin’in BCI’ları erken bir dönemde benimsemeye başlarsa bunun ABD’nin ulusal güvenliği için bir tehdit oluşturabileceği söyleniyor. Uzmanlar ve araştırmacılar BCI teknolojisinin devlet kontrollü bir silaha dönüşmesinden endişe duyuyor.