Anlık Bildirim
Canlı Yayın
Samsung Galaxy S25 ailesi tanıtılıyor! - Galaxy Unpacked 2025 Türkçe Canlı Yayın

Deniz salyasını araştıran ODTÜ'nün araştırma gemisi karaya döndü

ODTÜ'nün Bilim-2 isimli gemisi ile Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununu araştırma çalışmalarının sudaki aşaması tamamlandı ve gemi karaya döndü. Laboratuvar aşamasına geçildi.

Deniz salyasını araştıran ODTÜ'nün araştırma gemisi karaya döndü Tam Boyutta Gör

Marmara Denizi’ni aylardır gözlemlenen ve her geçen gün miktarı artan deniz salyalarını ODTÜ'lü bilim insanları Bilim-2 gemisiyle inceledi. 3 günlük incelemenin ardından Bilim-2 gemisi karaya döndü. Elde edilen veriler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulacak.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Enstitü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Marmara Denizi’nde müsilajın (deniz salyası) ilk defa gözlemlenmediğini ancak ilk defa bu kadar yaygın bir biçimde gözlemlendiğini açıkladı. Oksijen sevilerinde ciddi azalmalar tespit edildiği ve hızlıca önlem almamız gerektiğini ifade etti.

Müsilajdaki artışı etkileyen gerekçelerine değinen Prof. Dr. Barış Salihoğlu," Özellikle deşarjlardan arıtılmadan giren deşarjlar çok etkilemiş. Havzadan nehirlerden giren tarımsal girdiler olsun, endüstri girdileri olsun bunlar çok etkilemiş. Gördüğümüz kadarıyla bu besin tuzu dediğimiz bu kirliliğin en azından hızla yarı yarıya azaltılması lazım. Hızla yarı yarıya azaltılırsa 5-6 yıllık bir süreçte o oksijendeki eşik değerleri biraz aşmaya başlarız. Biraz iyileşmeye başlar. Sabır gerekiyor, hızlı önlem almak gerekiyor" şeklinde konuştu.

ODTÜ Bilim-2 gemisiyle yapılan araştırmalar sonucunda müsilaj problemini gidermek için çözüm önerisi olarak deşarjların ileri arıtmaya geçmesi ya da Güney Marmara'da havzada olan nehirlerin daha fazla temizlenmesi gibi daha birçok çözüm önerisi Bakanlığa sunulacak.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün Bilim-2 araştırma gemisi, 2017'den bu yana yürütülen Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi (MARMOD) Projesi kapsamında çalışma yürütüyor. CTD cihazı verilen cihaz ile denizdeki veriler inceleniyor ve şişelere örnekler alınarak daha sonra bu örnekler laboratuvarda inceleniyor. Salihoğlu bu çalışmaların denizde yapılmasının önemli olduğunu söyleyerek, "40 yıllık bir gemi birçok teknolojik cihazla donatılmış ama yeni bir gemiye de ihtiyacımız var" dedi.

Meclis gündemine girdi

Türkiye’nin ekolojik dengesini tehdit eden deniz salyaları, TBMM gündemine de girdi. Cumhuriyet Halk Partisi, Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj sorununun araştırılması için önerge verdi. AKP ve MHP oylarıyla araştırma önergesi reddedildi. AKP Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, müsilaj (sorununa ilişkin 12 maddelik çözüm önerisi sundu

5 Haziran'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Marmara Belediyeler Birliği (MBB) iş birliğiyle "Marmara Denizi'nde Müsilaj Problemi ve Çözüm Önerileri" başlıklı çevrim içi çalıştay düzenlenecek. Ortak eylem planı geliştirecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Çözüme herkesi dahil ederek tüm tarafların katılımıyla 4 Haziran'da 'Marmara Denizi'nde Müsilaj Sorunu ve Çözüm Önerileri' çalıştayımızı yapacağız. 6 Haziran'da da 'Marmara Denizi'ni Koruma Eylem Planı'nı kamuoyuyla paylaşacağız." demişti.

Deniz Salyası (müsilaj) nedir?

Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir madde olarak tanımlanmakta. Deniz canlılarının hayatını zorlaştıran ve balıkçılığı da olumsuz yönde etkileyen deniz salyası, denizler için de büyük bir tehlike oluşturuyor. Ayrıca deniz yüzeyinde oluşturduğu yapı dolayısıyla da görüntü kirliliğine ek olarak kötü kokuya da sebebiyet vermekte.

İstanbul, Adalar, Tekirdağ, Çınarcık, Bursa, Erdek olmak üzere tüm Marmara Denizi'nini aylardır deniz salyası etkisi altında olduğu belirtiliyor. Marmara ve Adriyatik gibi kapalı denizlerde, doğal bir süreçte oluştuğu belirtilen müsilajın, bu denli yoğun bir şekilde görülmesinin ise olağan dışı bir duruma işaret ettiği ifade ediliyor.

Deniz salyaları neden oluşur? Sudaki yaşamı nasıl etkiliyor? Deniz salyaları nasıl temizlenecek? Merak edilen soruların yanıtına bu içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Kaynakça https://www.ntv.com.tr/galeri/turkiye/odtuden-musilaj-arastirmasi-bilim-2-karaya-dondu,WFyxySpylkaHKr-cGeaaOA/qWp-hMIXEkW8aEEYS2lAkA https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/deniz-salyasi-onergesi-akp-ve-mhp-oylariyla-reddedildi-6463533/ https://www.trthaber.com/haber/gundem/musilaj-sorununa-calistayda-cozum-aranacak-585964.html Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8759 kez okundu.
11 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, müsilaj ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim