Bugüne kadar sıcağın etkileri üzerinde yapılan çalışmalarda genellikle küçükler ve yaşlılar üzerine odaklanılırken, değerlendirmelerde ise dış hava sıcaklığının baz alındığını belirten Harvard Üniversitesi Profesörlerinden Jose Guillermo yaptıkları bu son çalışmayla, iç ortam sıcaklığının sağlıklı genç bireyler üzerindeki etkilerini gözlemlediklerini söyledi.
Kırk dört öğrenci üzerinde yapılan çalışmada bir grup öğrenci modern ve klimalı yurtta, diğer bir grup da kliması olmayan yurt odalarında kaldılar. 12 gün boyunca üzerlerindeki giyilebilir cihazlarla öğrencilerin fiziksel aktiviteleri ve uyku düzenleri takip edilirken, aynı zamanda içinde bulundukları ortamın sıcaklığı, nemi ve CO2 değerleri kaydedildi. Bu süre zarfında öğrencilerden, her sabah kalktıklarında cep telefonlarında algılarını ve tepki sürelerini ölçmeye yönelik soruları cevaplamaları istendi.
İlk beş gün boyunca hava sıcaklığı sabit seyrederken devam eden beş gün boyunca sıcaklıklar artış gösterdi. Son iki günde ise sıcaklıklar normale geri döndü. Çalışmanın sonucuna göre klimalı yurtta kalan öğrenciler, sıcak günlerde sorulara daha hızlı ve daha doğru cevap verdiler. Klimasız yurtta kalan öğrencilerin tepki süreleri 13.4% daha uzun olurken, klimalı odalarda kalan öğrenciler testlerde 13.3% daha fazla puan aldılar.
Araştırmanın önemli bir diğer sonucu ise sıcaklıkların normale döndüğü iki gün boyunca klimasız yurttaki oda sıcaklıklarında bir düşüş gözlenmemiş olması. İki gün boyunca öğrenciler daha sıcak ortamda kalmaya devam ettiler ve bu da skorlarına etki etti. Klimalı yurtta ise sıcaklık sürekli kontrol altında tutulabildi.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Ovv fena atıştı, deliksiz soktu
paramla yapılıp yine paramla geçtiğim köprü var o köprünün bacaklarını senin gibilere...
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor