Hidrojen elde etme yöntemi ilk kez test ediliyor
Mimarlar, tasarımcılar ve mühendislerin yer aldığı 30 kişilik bir ekip tarafından geliştirilen Energy Observer, yenilenebilir enerjinin bütün imkanlarından faydalanıyor. Rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve dalga enerjisini elektriğe çevirebilen gemi zaten var olan bu teknolojilere ek olarak bugüne kadar uygulanmayan bir çeşit hidrojen elde etme yöntemini de kullanıyor. Deniz suyunu demineralize ederek tuz ve iyonlara ayırabilen gemi daha sonra elektroliz yöntemiyle oksijen ve hidrojeni ayrıştırıyor. Böylece karbon kullanmadan ulaşılan hidrojen 350-700 bar basınçla sıkıştırılarak kullanılmak üzere yakıt tanklarına iletiliyor.
30.5 metre uzunluğunda ve 12.8 metre genişliğinde olan Energy Observer 28 tonluk ağırlığıyla sadece bataryalardan güç alan gemilere karşı da ciddi bir ağırlık avantajına sahip. Enerji depolama sistemiyle güneş, dalga ve rüzgardan gelen enerjiyi depolayabilen yakıt tanklarında ise fazla hidrojeni tutabilen geminin bataryadan güç alan gemilere karşı bir diğer avantajı da seyir halindeyken herhangi bir aksaklık olsa(rotanın değişmesi, yolculuğun beklenenden uzun sürmesi gibi) bile enerji problemi yaşamaması.
Profesyonel yarışçı Victorien Erussard ile dalgıç ve film yapımcısı Jérôme Delafosse'nin kaptanlık ettiği gemi şu an Akdeniz açıklarında. Buradan Kuzey Avrupa'ya yelken açacak olan Energy Observer daha sonra 2020 Yaz Olimpiyatları öncesinde Tokyo'ya varacak. 6 yıllık turunda 50 ülkede 101 limanı ziyaret edecek olan geminin yolculuğu daha sonra 8 bölümlük belgesel halinde yayınlanacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Ovv fena atıştı, deliksiz soktu
paramla yapılıp yine paramla geçtiğim köprü var o köprünün bacaklarını senin gibilere...
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor