Araştırmacılar, Bilim ve Teknoloji Tesisleri Konseyi (STFC) fonu yardımıyla çok nadir bulunan bir gök taşının gezegenimizdeki yaşamın kökenlerini ortaya çıkarabileceğini düşünüyor. İsmini düştüğü yerden alan Winchcombe gök taşı, 2021 yılının başlarında Birleşik Krallık’a düşmüştü. Yapılan incelemelerde meteorun kökeninin 4.5 milyar önce güneş sisteminin başlangıç zamanlarına kadar uzandığı ve çok nadir bulunan karbonlu kondrit türünde olduğu görüldü.
Bilim insanları: Bu meteoru incelemek bir rüya gibi
Meteorun su ve organik madde bakımından zengin olduğu ve kimyasını güneş sisteminin oluşumundan kazanan bir tür olduğu ifade edildi. STFC, Birleşik Krallık’taki bilim insanlarına destek olmak istedi ve araştırmalarını finanse etmek için onlara “acil hibe” sağladı. Birleşik Krallık’tan farklı araştırmacılar da bu meteoru incelemenin bir rüya gibi olduğunu, sağlanan fon için STFC’ye teşekkür ettiklerini ifade etti.
Fon sayesinde Winchcombe daha detaylı bir şekilde incelenebildi. Londra Üniversitesi Royal Holloway'den Dr. Queenie Chan’e göre yapılan ön analizler meteorun oldukça geniş bir organik madde yelpazesi içerdiğini doğruladı. Chan’e göre güneş sisteminin oluşumunda bulunan bileşenlerin anlaşılması ile dünyadaki yaşamın nasıl oluştuğu hakkında bir fikir sahibi olmak mümkün olabilir.
Winchcombe gök taşının kurtarılan bir parçası da Londra Doğa Tarihi Müzesi’nde sergileniyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.