İrlanda’da bulunan Trinity Collage kurumu araştırmacıları, kalpteki skar dokusunun neden olduğu fonksiyon kusurlarını düzeltebilecek yeni polimer yapılı yama geliştirdi.
Bir kişi kalp krizi geçirdiği zaman, tıkanan damarın yerine, tıkanıklık derecesine ve tıkanıklık süresine bağlı olarak önce ilgili dokuda iskemi, iskemiyi takriben nekroz gelişebiliyor. Kasılma görevini yerine getiren doku, gelişen iskeminin ve nekrozun derecesine göre kasılma yeteneği olmayan skar dokusuna dönüşüyor. Skar dokusunun ise kasılma görevi bulunmuyor ve kalpte meydana gelen skar dokusunu büyüklüğüne göre kalbin fonksiyonlarını tehlikeye atıyor.
Polimer yapılı yama geliştirildi
Araştırmacılar, kalbin dış yüzeyine yapıştırılan ve skar dokusu üzerinde köprü kurulmasını sağlayan polimer yapılı yama geliştirdi. Yeni yama tıbben onaylanmış esneyebilen polimer malzemeden üretilmekle birlikte yamanın dış yüzeyi elektriksel iletkenliğe sahip ‘’polipirol’’ adı verilen bir polimer ile kaplanmış durumda bulunuyor.
Yeni yamanın, kalbin dış yüzeyine uygulandığında etraftaki hücrelerden kardiyak elektrik aktivitesini algılayacağı ve algıladığı elektrik sinyallerini skar dokusu üzerinden diğer tarafta bulunan hücrelere aktaracağı düşünülüyor. Böylece skar dokusunun sebep olduğu patolojik doku boşluğunun etkisi azaltılmış oluyor.
Yeni yama laboratuvar ortamında test edildi. Araştırma ekibi yamayı hayvan deneylerinde de test etmeyi planlıyor.
Yeni araştırma Advanced Functional Materials adlı dergide yayımlandı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.