Teknolojinin sessizliğini ispatlamak istiyor
Ses hızından daha hızlı hareket eden uçaklar önünde bir şok dalgası oluştuğundan 200 desibelin üzerinde sonik patlama sesi meydana gelebiliyor. Bu ses sivil hayata zarar verdiği gibi bölgedeki canlıların hayatını da tehlikeye atıyor. Süpersonik uçakların getirdiği bu tehlike 1973 yılında ABD'li yetkililer tarafından gündeme taşınmış ve aynı yıl içinde süpersonik uçakların sivil havacılıkta kullanımını tamamen yasaklayan bir düzenleme oluşturulmuştu. Yine benzer bir düzenlemeyle bu uçakların askeri amaçla kullanımı halinde de seyahat edebileceği bölgeler önemli ölçüde kısıtlanmıştı.
Süpersonik uçakların sivil havacılıkta, çevreye zarar vermeden kullanılabileceğini göstermek isteyen NASA ise ilk kez 2016 yılında X-59 projesini duyurmuştu. Uçağı Lockheed Martin şirketiyle birlikte geliştiren NASA'nın nihai amacı otomobil kapısını kapatma sesinden daha sessiz bir şekilde hareket eden süpersonik yolcu uçağı geliştirmek. Bu bağlamda sessiz süpersonik teknolojisinin test edilmesi uçağın prototipinin oluşturulması için atılması gereken en büyük adımlardan biri. Kasım ayında gerçekleştirilecek olan testlerde en az 500 gönüllü yer alacak ve teknolojinin gerçekten NASA'nın istediği sessizliği sağlayıp sağlamadığı ölçülecek.
Tabi X-59'un gökyüzünde süzülmesi için uzun bir zaman çizelgesi hazırlandığını belirtmekte fayda var. Yani sessiz süpersonik teknolojisinin başarıyla test edilmesi X-59'u yakın bir zamanda gökyüzünde göreceğimiz anlamına gelmiyor. NASA'nın açıklamasına göre X-59 en erken 2021 yılında test uçuşlarına başlayacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Ovv fena atıştı, deliksiz soktu
paramla yapılıp yine paramla geçtiğim köprü var o köprünün bacaklarını senin gibilere...
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor