Anlık Bildirim

Hızla irtifa kaybeden dev Çinli roket Türkiye'ye düşebilir mi?

Potansiyel tehlikeli bölgeler arasında Türkiye de yer alıyor. Ancak yapılan son tahminlere göre roket büyük bir ihtimalle Hint Okyanusu'na düşecek.

Hızla irtifa kaybeden dev Çinli roket Türkiye'ye düşebilir mi? Tam Boyutta Gör

Çin'in bir süredir konuşulan yörüngedeki devasa başıboş roketi Long March 5B hızla irtifa kaybetmeye devam ediyor. Uluslararası uzay camiasından gelen son bilgilere göre roket bu hafta sonu atmosfere giriş yapacak. Roketin hangi konumdan atmosfere gireceği hala tam olarak belirlenebilmiş değil ancak olası bazı tehlikeli bölgeler oluşturulmuş durumda.

Çin, Long March 5B roketini geçtiğimiz ay yörüngeye Tiangong-3 uzay istasyonunu fırlatmak için kullanmıştı. Bu tarz roketler genelde yörüngeye yerleşmeden yüzeye geri dönüp okyanusa iniş yapıyorlar. Ancak Çin burada biraz sorumsuz bir işe imza atarak Long March 5B'yi doğrudan yörüngeye ulaştırdı ve sonrasında gerisini elini eteğini çekip gerisini şansa bırakmayı tercih etti.

Dev roket yörüngede saatte 30 bin kilometreye ulaşan hızlarda hareket ettiği için bilim insanları iniş konumunu tahmin etmekte zorlanıyor. Ancak 7 Mayıs itibarıyla yapılan son analizlere göre şu anda Long March 5B'nin Hint Okyanusu'na düşmesi bekleniyor.

Long March 5B'nin yörüngedeki hareketini yakından takip eden Aerospace Corporation'ın birkaç saat önce yayınladığı analizi aşağıda görebilirsiniz. Roketin 9 Mayıs'ta düşmesi bekleniyor. 

Haritada beyaz çizgi gece-gündüz ayrımını, mavi çizgiler roketin şu ana kadarki yörünge hareketini, sarı çizgiler tahmini gelecek yörünge hareketini ve çember içine alınan nokta da potansiyel atmosfere giriş pozisyonunu gösteriyor.

Haritan da anlaşıldığı gibi Türkiye de potansiyel tehlikeli bölgelerden birisi. Ancak şu anki tahminler bu potansiyelin gerçeğe dönüşmeyeceğine işaret ediyor. Dev roket muhtemelen okyanusa çakılacak.

Konuyla ilgili The Guardian'a bazı açıklamalar yapan Harvard astrofizikçisi Jonathan McDowell,"Potansiyel tehlike içeren bir durum. Çin en son bir Long March 5B roketi fırlattığında Fildişi Sahili'ne gökyüzünden yüzlerce metal parçası yağmış ve epey bir bina zarar görmüştü. Roketin büyük bir kısmı atmosfere giriş sırasında yandı ancak yine de yüzeye ulaşan dev metal parçaları vardı. Kimse yaralanmadığı için çok şanslıyız." ifadelerini kullandı.

21 ton ağırlığında olan Long March 5B, son 20 yılda kontrolsüz bir şekilde atmosfere dalış yapan en büyük cisim olacak. Konuyla ilgili bazı açıklamalar yapan ABD, Çin'in alçak Dünya yörüngesinde devasa bir cismi başıboş bırakarak büyük sorumsuzluk yaptığını belirterek,"Bu cismin kimseye zarar vermeyeceğini umuyoruz. Okyanusa veya benzer yerleşim olmayna bir bölgeye düşmesini temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Long March 5B'yi yakından takip ettiklerini belirten ABD Uzay Kuvvetleri ise,"Atmosfere giriş pozisyonunu son birkaç saate kadar kesin olarak bilmemiz mümkün değil. Durumu yakından takip ediyoruz ancak roketi füzelerle vurma gibi bir planımız yok." ifadelerini kullandı.

Kaynakça https://www.bbc.com/news/science-environment-57013540 https://www.space.com/how-to-track-china-falling-rocket-booster Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
19251 kez okundu.
32 kişi, toplam 33 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
roket, uzay araştırmaları ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim