Anlık Bildirim

IBM’e ait yapay zekâ, Huntington Hastalığı’nın belirtilerini tahmin etmede kullanılıyor

IBM, geliştirmiş olduğu yapay zekâ temelli sağlık durumu tespit sistemini Huntington Hastalığı'nın belirtilerini tespit etmek için kullanmaya başladı.

IBM’e ait yapay zekâ, Huntington Hastalığı’nın belirtilerini tahmin etmede kullanılıyor Tam Boyutta Gör

Huntington Hastalığı, nöronların yapısını bozarak kas koordinasyonu ile düşünme, anlama, öğrenme ve hatırlama gibi becerilerin kaybına neden olan ölümcül genetik bir rahatsızlık olarak tanımlanır. Hastalığın eski adı "Huntington Koresi"dir. "Huntington", hastalığı 1872 yılında ilk kez tanımlayan Dr. George Huntington'ın soyadından gelir. "Kore" sözcüğü ise, Yunancada "dans etmek" anlamına gelir. Hastalar, istemsiz olarak kol ve bacaklarını aşırı miktarda hareket ettirdikleri için, çok eskiden bu şekilde tanımlanmıştır. Fakat sözcüğün küçük düşürücü olduğu düşünülerek artık bu şekilde anılmamakta, "Huntington Hastalığı" olarak bilinmektedir. (kaynak)

Bu amansız rahatsızlığın tanısının daha etkin bir yolla yapılabilmesi için hastalıkla mücadele eden CHDI Derneği ile işbirliğine giden IBM, geliştirmiş olduğu yapay zekâ temelli sağlık durumu tespit sistemini kullanmaya başladı. Şirketin geliştirdiği model, hastaların Huntington semptomlarını ne zaman sergilemeye başlayacağını ve bunlar ne kadar süratle hastayı etkisi altına alacağını tahmin ediyor.

Tek bir MR'dan tahmin yapılabiliyor

Yapay zekâyı beynin Emar (MR) yani Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) taramalarını kullanarak eğiten araştırmacılar, beyaz sinir dokusunun yaydığı sinyalleri kullanmış. Ekip bu sayede sistemin bilişsel ve motor becerilerin zaman içindeki gösterdiği değişiklikleri ölçmesini sağlamış.

Sistem, 30 ila 50’li yaşlarda gözle görülür hale gelen semptompları tanımlayabildiğimiz günümüz yöntemlerine kıyasla tek bir MR ile farklı kategorilerde daha kesin sonuçlar verme potansiyeline sahip.  Tedaviyi kolaylaştırma gibi bir imkân sunamasa da hastaların yüz yüze kalacakları değişikliklere karşı daha iyi hazırlayabilmelerini sağlayacak yöntemi belki ileride çözüm üretme maksadıyla da kullanılabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim