İklim değişikliği iş başında; Amerika donuyor, Avustralya yanıyor
Her geçen gün daha belirgin hale gelen iklim değişikliğinin etkileri şu sıralar açık bir şekilde görülüyor. Amerika'da bazı bölgeler Mars'tan bile daha soğuk hale gelirken, Avustralya kavruluyor.
Dünyanın geleceğini tehdit eden en büyük tehlikelerin başında gelen iklim değişikliğinin etkileri her geçen gün daha net bir şekilde görülüyor. Özellikle son günlerde Kuzey Amerika ve Avustralya'da görülen alışılmadık sıcaklık değerleri, bu tehlikeli değişimin gezegenimiz üzerinde yaratacağı etkileri gözler önüne seriyor.
Kuzey Amerika'da şu sıralar sıcaklık yıllardır görülmediği kadar düşük seviyelere düşmüş durumda. Kasırgaları ve kar fırtınalarını beraberinde getiren soğuk hava bombası geçtiğimiz günlerde ABD'nın kuzeydoğu kıyısını vurdu. Bombogenesis adı verilen bu iklim olayı, ABD ve Kanada'nın bazı bölgelerinde sıcaklığın Mars'tan bile düşük seviyelere düşmesine neden oldu.
Mount Washington Gözlemevi'nde görevli Taylor Regan'ın yaptığı açıklamaya göre New England şehrinde sıcaklık -42 dereceye kadar düştü. 30 santimetreye ulaşan kar ve aşırı buzlanma Kuzey Amerika'da yaşamı felç etti. Fırtınada hayatını kaybedenlerin sayısı 18'e yükselirken, uçuşların iptal edilmesi nedeniyle 70 binden fazla yolcu havalimanlarında beklemek zorunda kaldı. Ayrıca bazı şehirlerde uzun süreli elektrik kesintileri yaşandı.
Soğuk hava bombası gündelik yaşamı etkilediği kadar çevreyi de etkiledi. ABD ve Kanada arasındaki Niagara Şelalesi aşırı soğuklar nedeniyle buz tutarken, ABD'nin Washington ve Virginia eyaletleri arasında akan Potomac Nehri de büyük ölçüde dondu. Massachusetts’de ise 4 köpekbalığı donarak karaya vurdu.
ABD ve Kanada'nın doğu kıyısını vuran soğuk hava bombasının normal fırtınalardan en büyük farkı basıncın oldukça hızlı bir şekilde düşmesi. Basıncın 24 saat içinde 24 milibardan fazla düştüğü fırtınalar soğuk hava bombası olarak kategorilendiriliyor.
Amerika donarken Avustralya kavruluyor
ABD ve Kanada soğuk hava bombası ile boğuşurken, Avustralya ise aşırı sıcaklar nedeniyle zor günler yaşıyor. Avustralya kıtasının (Okyanusya) bazı bölgelerinde sıcaklık yıllardır görülmediği kadar yüksek seviyelere ulaşmış durumda. Avustralya Meteoroloji Bürosu tarafından paylaşılan verilere göre Sidney'de sıcaklık 47.3 dereceye ulaştı. Böylece şehirde sıcaklık son 80 yıldır görülmeyen seviyelere ulaştı. Sidney'de en son 1939 yılında sıcaklık 47 derecenin üzerine çıkmıştı.
Bu aşırı sıcak, kontrol edilmesi güç yangınları da beraberinde getirdi. Ülkenin bazı bölgelerinde vatandaşların ateş yakması yasaklanırken, olası orman yangınlarına karşı güvenlik önlemleri alındı. Amerika'da soğuk hava elektrik şebekesini vururken, Avustralya'da aynı sorun sıcaklık nedeniyle ortaya çıktı. Ülkenin bazı bölgelerinde binlerce ev aşırı sıcaklar nedeniyle elektriksiz kaldı.
Avustralya'daki bu rekor sıcaklık ile ABD'nin kuzeydoğusundaki tepelerde ölçülen -73.3 derecelik dondurucu soğuk yan yana geldiğinde dünyanın doğusu ile batısı arasındaki sıcaklık farkı 120 dereceyi aştı. Bu da dünyanın geleceği için endişe verici bir tablonun ortaya çıkmasına neden oldu.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6697 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
iklim değişikliği, küresel ısınma ve