İlk Türk astronotun uzay yolculuğu
Öncelikle Ax-3 görevinin süreci hakkında bazı bilgiler verelim. Ax-3 görev, SpaceX’in Falcon 9 roketi aracılığıyla Kennedy Uzay Merkezi'nde bulunan Fırlatma Kompleksi 39A'dan Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru Türkiye saati ile 18 Ocak’ı 19 Ocak’a bağlayan gece 00:49’da yolculuğa çıkacak. SpaceX, fırlatmanın yüzde 80 oranında gerçekleşeceğini açıkladı.
Eğer fırlatma sırasında bir sorun oluşursa veya hava şartları elverişsiz olursa fırlatma süreci ertelenebilir. Eğer ertelenme olursa bir sonraki fırlatma penceresi 20 Ocak Cumartesi'ni 21 Ocak Pazar'a bağlayan gece 00:00’da olacak.
Mürettebat yörüngedeki laboratuvarda bulundukları süre boyunca insan fizyolojisi ve teknolojik endüstriyel gelişmelere odaklanan 30'dan fazla bilimsel deney gerçekleştirecek. Alper Gezeravcı, Türkiye Uzay Ajansı (TUA), TÜBİTAK Uzay ve çeşitli kurumlar tarafından hazırlanan 13 deneyi gerçekleştirecek. Bunlar arasında CRISPR teknolojisi, mikro yer çekimi ve uzay ortamında, insan genetiği, insan sağlığı, biyoloji, malzeme bilimi ve üretim teknolojileri gibi deneyler var.
Nasıl izlenir?
NASA ve SpaceX, Ax-3 görevinin fırlatma aşamasını canlı olarak yayınlayacak. NASA, YouTube üzerinden canlı yayına 23:45’te başlayacak. Yazı sonundan yayına ulaşabilir ve hatırlatma oluşturabilirsiniz. Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX ise yine Musk’ın sahip olduğu X üzerinden aşağıdaki bağlantı ile canlı yayın gerçekleştirecek. Buradaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.
Ayrıca Türkiye’de bazı büyükşehirlerde etkinlik alanları kurulmuş durumda. Ankara Kızılay Meydanı ve İstanbul Taksim Meydanı'nda kurulan planetaryumlarda veya Aksaray, Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Konya ve Trabzon illerinde bulunan bilim merkezlerinde saat 21:00’dan itibaret etkinlikler başlayacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
5004 kez okundu.
11 kişi, toplam 12 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
nasa, spacex ve