Anlık Bildirim

Intel’den 22 çekirdekli masaüstü işlemci

Core X ailesini daha da güçlendirmek isteyen Intel bu yıl önemli adımlar atacak. Önce Cascade Lake-X tabanlı 28 çekirdekli ardından Skylake-X tabanlı 22 çekirdekli bir işlemci gelecek.

Computex 2018 fuarında 28 çekirdekli yeni işlemcisinin duyurusunu yaparak dikkatleri üzerine çeken Intel’in silahları bununla sınırlı değil. Firma 22 çekirdekli yeni bir işlemci daha hazırlıyor.

Çekirdek savaşları

Önümüzdeki dönemde çekirdek savaşına sahne olacağı görünen pazarda Intel özellikle üst seviye bilgisayar işlemcilerinde yani Core X olarak bildiğimiz seride çekirdek sayısını arttırmayı planlıyor.

Hali hazırda Core X serisinde 18 çekirdeğe kadar işlemciler mevcut. Seride Skylake-X mimarisi üst seviye ve Kaby Lake-X mimarisi de alt seviye işlemcileri kapsıyor. Şimdi bunun yanına Cascade Lake-X platformu da ekleniyor.

Yeni bir soket ile gelmesi beklenen Cascade Lake-X platformu çıkışını 28 çekirdekli model ile yıl sonunda yapacak. Computex 2018 fuarında 5GHz seviyesine çıkarak adeta şov yapan Intel sonrasında ise 24 çekirdekli bir model daha piyasaya sürecek.

14nm LPP sürecinde tasarlanan Cascade Lake-X platformunun bir nevi Xeon Platinum ve Gold işlemcileri temel aldığı ifade ediliyor. Aslında Core-X serisinin Xeon ailesinden ilham aldığını söylemek yanlış olmaz.

Bunun yanında anakart üreticilerinin yeni bir sokete uyum sağlama çabası ve altı kanal belleğe geçiş esnasında DDR4 belleklerin fiyatları; zorlayıcı etkenler arasında. Bu bakımdan hem işlemcilerin hem de eşlik eden platformun oldukça pahalı olması bekleniyor.

Cascade Lake-X tarafındaki üst seviye fiyatlar nedeniyle Intel mevcut Skylake-X platformunu devam ettirmeyi düşünüyor. İşte 22 çekirdekli işlemci bu noktada devreye girecek. Mevcut X299 çipseti ile uyumlu olan işlemci ayrıca ısıl tasarım gücünü 300W seviyesine çıkaracak yenilenmiş X299 çipseti ile de uyumlu olacak.

Diğer taraftan Core X serisine başka bir model eklenecek mi bilinmiyor. AMD’nin Threadripper Gen 2 serisinde 32 çekirdeğe kadar ölçeklendirme yapılacağı için Intel’in bir iki model daha eklemesi şaşırtıcı olmaz. 22 çekirdekli işlemcinin yıl sonuna doğru piyasada olması bekleniyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3002 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
computex2018, intel cascade lake-x ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim