NASA, ESA ve ASI'nin ortak çalışması olarak bundan tam 19 yıl önce uzaya fırlatılan emektar uzay aracı Cassini, artık Satürn sistemindeki son aylarını yaşıyor. 30 Kasım tarihi itibariyle toplamda 20 hafta sürecek olan nihai görevine start veren uzay aracı bu süre boyunca tam 20 kez Satürn yakın geçişi gerçekleştirecek ve artık son görevlerini yerine getirecek.
İşte Cassini'nin gönderdiği inanılmaz fotoğraf
Satürn ve uyduları hakkında bugün bildiğimiz birçok bilgiyi ilk kez keşfeden emektar uzay aracı Cassini, kendisinden beklenilenin çok çok üzerine çıkmış olsa dahi hala bizleri şaşırtmaya devam ediyor. 20 haftalık görevinin ilk haftasında bulunan uzay aracı 2 Aralık gününde işte bu inanılmaz fotoğrafları yakaladı:Her biri 256x256 piksel içeren bu dört farklı fotoğraf, Cassini'nin Satürn'den yaklaşık 640.000 kilometre yükseklikte bulunduğu sıralardan çekildi. Gezegenin altıgen şeklindeki ilginç kuzey kutbunu çok net bir şekilde görebildiğimiz fotoğraflarda ayrıca Satürn'ün karakteristik özellikleri olan halkalarına da göz atabiliyoruz. Elbette fotoğraflar gezegenin devasa büyüklüğüne oranla inanılmaz küçük kaldığı için her bir piksel yaklaşık 153 kilometreye tekabül ediyor.
Enceladus'taki büyük okyanuslar ve Titan'daki nitrojen gölleri başta olmak üzere birçok inanılmaz keşfe imzasını atan Cassini, daha önce de belirttiğimiz gibi artık son günlerini yaşıyor. Emektar uzay yolcusu, Nisan ayında sonlanacak olan 20 haftalık görevinin ardından Satürn'ün ünlü uydusu Titan'da bir yakın geçiş gerçekleştirecek ve tekrar Satürn'e dönecek. Sonrasında 22 hafta boyunca Satürn ve halkaları arasında sallanacak olan Cassini, nihayet tarihler 15 Eylül 2017'yi gösterdiğinde atmosferin derinlikliklerine karışacak ve Dünya'yla olan tüm iletişimleri kesilecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,20 yıllık keşif son buluyor
15 Ekim 1997 tarihinde bir Titan IV roketinin üzerinde kalkışa geçen Cassini bundan tam 7 yıl sonra, 1 Temmuz 2004'te Satürn'e varmıştı. Fırlatıldığı günden bu yana 19 yıldır yalnız başına seyahat eden uzay aracı belki de uzay araştırmaları tarihinin en verimli görevlerinden birisi oldu.Enceladus'taki büyük okyanuslar ve Titan'daki nitrojen gölleri başta olmak üzere birçok inanılmaz keşfe imzasını atan Cassini, daha önce de belirttiğimiz gibi artık son günlerini yaşıyor. Emektar uzay yolcusu, Nisan ayında sonlanacak olan 20 haftalık görevinin ardından Satürn'ün ünlü uydusu Titan'da bir yakın geçiş gerçekleştirecek ve tekrar Satürn'e dönecek. Sonrasında 22 hafta boyunca Satürn ve halkaları arasında sallanacak olan Cassini, nihayet tarihler 15 Eylül 2017'yi gösterdiğinde atmosferin derinlikliklerine karışacak ve Dünya'yla olan tüm iletişimleri kesilecek.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
8475 kez okundu.
20 kişi, toplam 20 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
cassini, satürn ve