- Çok daha eski büyük yıldızların varlığının işareti
- Daha eski parlak galaksilerin olması muhtemel
- Yorumlar
Araştırmacılar, galaksinin 1.600 ışık yılı çapıyla inanılmaz derecede büyük ve aynı zamanda parlak olduğunu söylüyor. Büyük patlamadan kısa süre sonra oluştuğu göz önüne alındığında parlaklığın alışılmadık derecede fazla olduğu belirtiliyor.
Çok daha eski büyük yıldızların varlığının işareti
James Webb Uzay Teleskobu'nun MIRI'si (Orta Kızılötesi Enstrüman) tarafından tespit edilen JADES-GS-z14-0'dan yayılan ışığın dalga boyları, muhtemelen bol miktarda hidrojen ve oksijenden kaynaklanan güçlü iyonize gaz emisyonlarının varlığına işaret ediyor. Araştırmacılar, bu durumun da garip olduğunu, çünkü oksijenin genellikle galaksi yaşamının erken dönemlerinde mevcut olmadığını belirtiyor. Bu durumun, galaksiyi gözlemlemelerinden önce çok sayıda çok büyük kütleli yıldız neslinin yaşadığının göstergesi olduğunu ifade ediyorlar.
Daha eski parlak galaksilerin olması muhtemel
Araştırmacılar bulgularıyla ilgili şunları söylüyor: "Bütün bu gözlemler bize, JADES-GS-z14-0'ın, evrenin çok erken dönemlerinde teorik modeller ve bilgisayar simülasyonları tarafından var olduğu tahmin edilen galaksi türlerine benzemediğini gösteriyor. Gökbilimcilerin önümüzdeki on yılda Webb ile bu tür parlak galaksileri muhtemelen çok daha erken zamanlarda bulmaları muhtemel."
James Webb teleskopu yaptığı gözlemlerle evrene dair anlayışımızı değiştirmeye devam ediyor. Teleskop daha önce, Başak takımyıldızında yıldızların doğduğunu, bir kuyruklu yıldızın etrafında su bulunduğunu ve uzak bir ötegezegende karbondioksit olduğunu ilk defa bizlere gösterdi. Teleskobun önümüzdeki yıllarda yapacağı keşifleri merakla bekliyoruz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.