Günümüzde kanser tedavileri ivme kazanmış ve kanser tedavisi için birçok ilaç geliştirilmiş olmasına rağmen ilaçlar sağlıklı hücrelere de zarar verebiliyor. Şimdi ise Ludwid Maximillian University of Munich ( LMU ) araştırmacıları içerisinde bulunan ilaçları selektif ( seçici ) olarak tümör dokusuna salan nano partiküller geliştirdi.
Geliştirilen partiküllerin tümör hücrelerine selektif hareket göstermesi için amorf yapıda özellik gösteren partiküllerin dışı porlara sahip lipid tabakası ile kaplandı. Bu sayede parçacıkların immün ( bağışıklık ) sistemi uyarmadan tümör hücreleri tarafından absorbe edileceği belirtiliyor.
Nano parçacıklar
Geliştirilen parçacıklar hücre içerisine alındıklarında içlerindeki lipid tabakanını yıkıldığı ve kalsiyum ile sitrattan zengin ilaç yükünün ilgili hücreye salındığı öne sürülüyor böylece kanser hücreleri direkt olarak elimine edilmiş ve öldürülmüş oluyor.
Geliştirilen parçacıklar laboratuvar ortamında test edildi ve farelerde oldukça agresif seyreden plevral ( akciğer zarı ) kanserler üzerinde test edildi. Yapılan çalışmalara göre yeni yöntemin tümör boyutlarını %40 ila %60 oranında küçülttüğü belirtilmekle birlikte yeni yöntemin şu anda hangi mekanizmalar sebebiyle sağlıklı hücrelerde toksisite yaratmadığı henüz kesin değil. Bilim insanları bu konu hakkındaki çalışmalarını sürdürüyor.
Yeni araştırma Chem adlı dergide yayımlandı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.