Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’de keşfedilen 540 milyar metreküp doğal gaz hakkında son durumu açıkladı. Doğalgaz borularının 2022 yılında tabana serileceği ve 2023’te ilk gazın sisteme verileceği belirtildi. Karadeniz'deki doğal gaz 2023 yılında evlere iletilecek.
Konu hakkında açıklamalar yapan Bakan Dönmez, “Yerli doğal gazda hedefimiz belli. 2023'e kadar gazın ilk fazını inşallah sisteme vereceğiz, bağlayacağız. İlk faz için açılması planlanan yaklaşık 10 kuyudan günde yine yaklaşık 10 milyon metreküp doğal gaz taşımayı hedefliyoruz. İkinci fazda artan kuyu miktarıyla birlikte karaya aktarılan doğal gaz miktarı da doğal olarak artmış olacak. 40 milyon metreküplere kadar çıkmış olacağız.” dedi.
169 kilometre boru hattı kurulacak
Karadeniz tabanına ilk borunun 2022 ortalarında serileceğini söyleyen Bakan Dönmez, "Karadeniz gazı için 169 kilometre boru hattı kurulacak" dedi. Boruların döşenmesi ve deniz altı üretim sistemi kurulması için iki yabancı firmayla iş birliği yapılacak. İngiliz şirket Subsea 7 ve Fransız şirket Sclumberg’in oluşturacağı konsorsiyum ile anlaşma imzalandı.
Tam kapasite üretim 2027'de
Deniz altındaki üretim sistemine ilk etapta 10 kuyu bağlanacak ve bu kuyulardan günlük 10 milyon metreküp gaz üretilecek. Bu miktar yıllık bazda 3,5-4 milyar metreküpe denk geliyor. Üretim miktarı zamanla artacak. En yüksek üretim seviyesine 40. kuyu bağlandıktan sonra ulaşılacak. 2027'de 40. kuyunun bağlanması hedefleniyor. Bu dönemde günlük 40 milyon metreküp, yıllık bazda ise yaklaşık 15 milyar metreküp gaz üretilmiş olacak. Söz konusu üretim bugünkü rakamlarla, Türkiye’nin geçen yıl 48,2 milyar metreküp olan doğal gaz tüketiminin yüzde 30’unu karşılayabilecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
8131 kez okundu.
58 kişi, toplam 61 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, karadeniz ve