Çin'de on binlerce insanı enfekte eden yeni koronavirüsü(Kovid-19) inceleyen bilim adamları, virüsün insan hücrelerine erişmek için kullandığı proteinin atomik düzeyde 3D bir görüntüsünü yayınladılar. Nobel Ödüllü bir yöntem kullanılarak gerçekleştirilen bu başarı, tedavilerin veya aşıların geliştirilmesine yardımcı olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün son raporuna göre toplamda 75204 vakada 2009 kişinin öldüğü yeni tip koronavirüs salgınında Austin Teksas Üniversitesi araştırmacıları, koronavirüsün insan hücrelerini istila etmek için kullandığı önemli bir proteinin atomik yapısını keşfetti.
Başarı için kritik olan, Austin UT'nin yeni Yapısal Biyoloji Laboratuvarı'nda nobel ödüllü bir yöntem olan kriyojenik elektron mikroskopisi (cryo-EM) olarak bilinen son teknoloji idi. Cryo-EM, araştırmacıların; hücresel yapıların, moleküllerin ve virüslerin atomik 3D modellerini yapmalarına izin veriyor.
Yapılan modelleme, aşıların ve sentetik antiviral mini proteinlerin geliştirilmesini kolaylaştırmanın yanı sıra, 3D harita; araştırmacıların, hastalıktan kurtulan Kovid-19 hastalarında doğal olarak oluşan antikorları izole etmenin yollarını bulmalarına yardımcı olabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.