Laparoskopi olarak adlandırılan ve genelde batın ( karın ) içerisine birkaç santimetrelik ( insizyonlar ) kesiler açılarak laparoskop adı verilen aletlerle girilen ve çeşitli operasyonların uygulandığı yöntem uzun yıllardır uygulanıyor ve bu konudaki araştırmalar devam ediyor.
Laparoskopik operasyonlar her ne kadar açık ameliyatlara oranla daha güvenli olmasına rağmen bu operasyonlarda da çeşitli komplikasyonlar görülebiliyor. Şimdi ise MIT kurumu araştırmacıları olası yaralanmalara karşı kullanılabilecek cerrahi yama geliştirdi.
Origami
Origami yönteminden esinlenen araştırmacılar mevut olarak kullanılan laparoskopik aletlerin uç kısmına etraflıca katlanmış yama eklemekle birlikte laparoskopik aletler zedelenen bölgeye veya dokuya ulaştığında ilgili kısma baskı uygulanıyor ve yama katlanmış yapısını kaybediyor böylece ilgili dokuyu koruyor ve dokunun iyileşmesine yardımcı oluyor. Daha sonra biyolojik olarak uyumlu olan yama zararsız bir şekilde bozunuyor.
Son olarak yamada 3 farklı katman bulunduğunu orta katmanda NHS esterleri içeren yapışkan hidrojel bulunduğunu ve söz edilen kısmın nemli ortamlarda nemi absorbe ederek yumuşak, esnek ve elastik bir yapı kazandığını ekleyelim. Böylece hidrojel yapısında bulunan esterler dokunun yüzeyindeki bileşenlere sıkı bir şekilde bağlanıyor ve bandajın alt katmlanlarında bulunan yağ tabakası sayesinde ilgili bandajın ilgili dokuya ulaşma sürecinde diğer dokulara yapışması önlenmiş oluyor. İlgili dokuya ulaşıldığında ise laparoskopik aletle yağ dışarı akıtılıyor ve yapışkan orta tabaka ilgili dokuyla temas ediyor.
Bandajın üst tabakasında ise iyonik film tabakası ulunuyor ve hem negatif hem de pozitif yükle yüklenmiş iyonları içeren film tabakası su moleküllerini kendine doğru çekiyor ve böylece ilgili dokunun çeşitli mikroorganizmalara ve bakterilere karşı korunması sağlanıyor.
Geliştrilen bandaj domuzlarda zedelenmiş trakea ( soluk borusu ), özefagus ( yemek borusu ), aorta ( damar ) ve bağırsaklarda test edildi. Bandaj uygulandıktan 1 ay sonra dokularda herhangi bir enfeksiyon bulgusuna rastlanmadı.
Yeni araştırma Advanced Science adlı dergide yayımlandı.
Kaynakça https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adma.202007667 https://news.mit.edu/2021/origami-inspired-medical-patch-sealing-internal-injuries-0202 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.