Mars'ta kutup bölgelerinde buzulların olduğu biliniyor ancak ekvatordaki Tharsis bölgesinde buzun varlığına ilk kez rastlandı. Güneş Sistemindeki en yüksek yanardağlardan olan Tharsis yanardağındaki bu keşif oldukça ilginç. Çünkü bu yükseklikteki ince havada neredeyse hiç su bulunmuyor ve güneş ışığının don oluşmasına izin vermeyeği düşünülüyordu.
Çok ince bir tabaka halinde bulunuyor
Ancak tespit edilen buz tabakası çok ince, milimetrenin yüzde biri kalınlığında. Ancak çok geniş bir alanı kapladığı için ağırlığının 150 bin ton olduğu tahmin ediliyor. Bu da 60 olimpik havuzu dordurmaya yetecek kadar bir miktar.
Araştırma ekibinden Nicolas Thomas don oluşumunu şöyle açıklıyor: "Rüzgarlar dağların yamaçlarından yukarıya doğru hareket ederek nispeten nemli havayı yüzeye yakın yerlerden daha yüksek rakımlara taşıyor, burada yoğunlaşıyor ve don olarak çöküyor. Aslında bunun Dünya'da ve Mars'ın diğer kısımlarında gerçekleştiğini görüyoruz. Aynı olay mevsimsel Mars Arsia Mons Uzamış Bulutu'na da neden oluyor. Mars'taki yanardağların üzerinde gördüğümüz don, özellikle kalderaların gölgeli ve daha soğuk olduğu bölgelerine yerleşmiş gibi görünüyor.
Valantinas ise keşifleriyle ilgili şunları söylüyor: "Gördüğümüz şey, geçmişte bu yanardağlarda yağış ve hatta kar yağışının olduğu modern Mars'taki eski bir iklim döngüsünün kalıntısı olabilir. Buradaki varlığı heyecan verici ve donun oluşmasını sağlayan olağanüstü süreçlerin var olduğuna dair ipuçları veriyor."
Bu olay sadece meteoroloji açısından önemli değil, aynı zamanda suyun nerede bulunabileceği, nasıl hareket ettiği ve milyarlarca yıl önce iklimin nasıl olduğu gib Mars'ın birçok gizeminin anlaşılmasına yardımcı olabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.