NASA, Voyager 1'den mesaj aldı
Dünya'dan 15 milyar mil veya 24,3 milyar km uzaklıkta bulunan Voyager 1, 16 Ekim'de enerji tasarrufu moduna geçerek kısa süreli bir veri kesintisi yaşadı. NASA'nın tahminleri ise, bunun 16 Ekim'de Voyager 1'e ısıtıcılarından birini kapatmasını söyleyen talimatlardan kaynaklandığı yönündeydi ve bu da keşif aracının hata koruma sisteminin tetiklenmesi ve X-bant vericisinin kapanması ile sonuçlandı.
Şimdi NASA'nın açıklamasına göre Voyager 1, 1981'den beri kullanılmayan S-band radyo vericisi aracılığıyla tekrar iletişim kurmayı başardı. 22 Ekim’de S-band vericisine bir komut gönderildi ve Voyager 1 ile yeniden bağlantı sağlandı. Voyager 1’in hata koruma sistemini neyin tetiklediği ise tam olarak bilinmiyor, ancak aracın ısıtıcıyı çalıştırması için yeterli güce sahip olması gerekiyordu. NASA, sorunun kaynağını bulmanın haftalar alabileceğini belirtiyor.
Sorunun kaynağı bilinmiyor
Voyager 1’in Dünya’dan bu denli uzak olması, bakım çalışmalarını zorlu hale getiriyor. Ancak tüm zorluklara rağmen uzay aracı, Güneş Sistemi dışındaki derin uzaydan hayati önem taşıyan verileri Dünya’ya iletmeye devam ediyor.
Voyager 1, 2012 yılında Güneş'in manyetik alanının ötesine geçerek yıldızlararası uzaya ulaşan ilk insan yapımı araç olmuştu. 47 yıllık görev süresi boyunca uzayın derinliklerinde birçok veri toplayan bu araç, halen Dünya ile bağlantı kurabilme kapasitesine sahip. NASA, bu olayın ardından Voyager'ın koruma moduna geçerek gücünü koruduğunu ve sağlığını korumak için tasarlanan bu özelliğin başarıyla işlediğini doğruladı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.