Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), olası asteroit tehlikelerinden dünyayı koruyacak olan DART projesini resmi olarak başlattı ve test aracını uzaya gönderdi.
Salı günü başlatılan görevde DART (Double Asteroid Redirection Test) aracı, SpaceX’in Falcon 9 roketi ile Kaliforniya’da bulunan Vandenberg Uzay Üssü’nden başarıyla uzayın derinliklerine fırlatıldı. Yetkililer aracın, bir gök taşına çarpacağını ifade etti ve gelecekte yaşanabilecek olan asteroit felaketlerine karşı kullanılacak olan teknolojiyi test edeceğini belirtti.
Eylül 2022’de çarpacak
NASA’ya göre bilim kurgu filmlerini aratmayan görev kapsamında DART aracı, Eylül 2022’de 11 milyon kilometre uzaklıktaki Dimorphos isimli bir gök taşına saatte 24.000 kilometre hızla çarpacak ve bu asteroidin yörüngesini değiştirmeye çalışacak.
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda, bir futbol sahası büyüklüğünde olan bu asteroidin Didymos isimli daha büyük bir gök taşının yörüngesinde bulunduğu, dünya için herhangi bir tehdit oluşturmadığı ifade edildi. Ayrıca bu gök taşının dünyaya oldukça yakın olduğu için seçildiği, bu yüzden de daha kolay gözlemlenebileceği açıklamalar arasında yer aldı.
NASA’da bulunan bilim insanlarına göre 330 milyon dolara mâl olan DART aracı başarılı olursa, gezegen savunma teknolojilerinde çok önemli bir adım atılmış olacak ve olası asteroit felaketlerine karşı gezegenimizi kurtarma ihtimalimiz artacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: