Nature Communications’da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, rüzgâr ve güneş enerjisi Amerika Birleşik Devletleri’nin ve gelişmiş birçok ülkenin elektrik ihtiyacının %80’inden fazlasını karşılayabilir. Bu oran, piller gibi yeni depolama seçenekleri artırılırsa çok daha yüksek seviyelere ulaşabilir.
ABD’den California Üniversitesi, Carneige Bilim Enstitüsü ve Çin’de bulunan Tsinghua Üniversitesi’nde bulunan araştırmacılar yaptıkları çalışmada, ‘gelişmiş ve sanayileşmiş’ ülkelerde yenilenebilir enerji kaynaklarının birlikte kullanımının mevcut enerji ihtiyacının çoğunu karşılayabileceğini ifade etti.
Uzmanlar bu sonuçlara ulaşabilmek için 42 ülkeden toplanan 39 yıllık saatlik enerji talebi verilerini inceledi. Bunun sonucunda da bu iki yenilenebilir kaynağın mevut enerji ihtiyacının %83 ila %90’ı arasını karşılayabileceğini buldu. Ancak çalışmada, %90 gibi yüksek bir oran ortaya çıksa da hâlen karşılanamayacak taleplerin de olacağı ifade edildi.
Araştırmacılardan Steven Davis bununla ilgili, “Güneş ve rüzgâr enerjisi büyük bir depolama ihtiyacı olmadan birçok yerin enerji ihtiyacının %80’ininden fazlasını karşılayabilir. Ancak bazı ülkelerde yıl boyunca bu ihtiyacın karşılanamayacağı günler olabilir. Bu günlerde de farklı yenilenebilir kaynakların kullanılması gerekecektir” ifadelerini kullandı.
Ayrıca araştırmada, ekvatora daha yakın olan daha büyük ülkelerin güneş enerjisine daha kolay bir şekilde geçebileceği; ancak diğer ülkelerin zorlanabileceği ifade edildi. Buna örnek olarak da Almanya verildi. Bu ülke daha yüksek bir enlemde olduğu ve nispeten küçük bir ülke olduğu için ihtiyaçlarını rüzgâr ve güneşten sağlamakta zorluk çekebilir.
‘Ülkeler bir araya gelebilir’
Bilim insanları, komşu ülkelerin kaynaklarını bir araya getirmesinin bu tarz durumlara çözüm sağlayabileceğini düşünüyor. Araştırmacılardan Dan Tong bununla ilgili şunları söyledi: “İspanya, Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerdeki güneş enerjisi ile Hollanda ve Danimarka gibi ülkelerdeki rüzgâr enerjisinin birleştiği bir sistem tutarlı, güvenilir ve sürdürülebilir sonuçlar oluşturabilir.”
Birçok ülke iklim değişikliklerinin başlıca sebeplerinden olan fosil yakıt üretimini azaltmayı ve yenilenebilir kaynaklara geçmeyi planlıyor. Avrupa ülkeleri de bunu hedefleyen ülkelerin başlarında yer alıyor.
Yayınlanan bir rapor da kıtadaki ülkelerin, 2020 yılında yenilenebilir kaynaklar ile fosil yakıtlardan daha fazla elektrik ürettiğini göstermiş ve Avrupa’nın bu konudaki ciddiyetini gözler önüne sermişti.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.