Blu-ray 60GB'a kadar saklama alanı sunan Hitachi, LG, Matsushita (Panasonic), Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, ve Thomson konsorsiyumunca geliştirilen yeni bir optik format.
Türkçede mavi ışın anlamına gelen Blu-ray adını kullandığı mavi lazerden alıyor. Şu anda CD ve DVD kullanılan kırmızı lazerin dalga boyu 650nm (ve bunun civarı) olduğu için disk üzerindeki yüksek yoğunluklu veriyi yazamıyor veya okuyamıyor. Mavi lazer ise 405 nm dalga boyu ile disk üzerindeki çok daha sık aralıklı çukur ve çıkıntıları oluşturabiliyor ya da yazabiliyor. Bu da 12cm'lik standart boyutlardaki bir diske 60Gb'a kadar (çift yüz) veri depolanabileceği anlamına geliyor.
Blu-ray'in amacı HDTV (1080satır => 1920x1080 piksel progressive ya da interlaced) standartlarını yakalamak. Bu yüzden HDTV için standart olan MPEG 2 sıkıştırmasını kullanıyor. 2 saatlik HDTV kalitesinde bir film tek yüzlü 25GB'lık bir Blu-ray diski tamamen kaplıyor.
Bu kadar yüksek veriyi işleyebilmek ve aktarabilmek için Blu-ray saniyede 36Mb (36/8=4.5MB) veri transfer hızına sahip.
Bu format DVD'nin yerini değil sadece DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW gibi yüksek kapasiteli yazılabilir türevlerinin yerini alması için geliştirildi. DVD'nin yerini ise HD-DVD adında bu veya başka bir format alacak. Bu da DVD forumunun ve üye firmaların tartıştığı konuların başında geliyor. Kaliteyi arttırmak için muhtemelen MPEG-4 veya buna benzer başka bir kodlama kullanacağı için HD-DVD, Blu-ray ve benzeri formatlardan ayrılacak.
Blu-ray her ne kadar mavi lazer teknolojisi üzerine inşa edilmiş olsa da geriye doğru büyük oranda uyumlu. Kırmızı lazerle çalışan mevcut bütün CD ve DVD'leri okuyabiliyor. Ayrıca DVD-R, DVD-RW gibi yazılabilir formatları da destekliyor. Bu tabii biraz ürüne bağlı bir özellik. İlerleyen dönemlerde HD-DVD formatı belirlendikten sonra Blu-ray cihazların bu formatı da destekleyen versiyonlarının da çıkacağı varsayılıyor.
Blu-ray hakkında bu kadar bilgiden sonra sıra adı başlıkta geçen satışa çıkacak dünyanın ilk Blu-ray kaydedici cihazı olan Sony BDZ-S77 geldi.
Sony BDZ-S77, 3815$ civarında bir fiyatla Japonya'da Nisan ayının ortasında satışa sunulacak. Bu cihazın başka ülkelerde piyasaya çıkartılması şimdilik düşünülmüyor. Zaten dünyada da Japonya, Amerika ve Avrupa'da bir kaç yer hariç HDTV yayını bulunmadığından bu pek de anlamlı değil.
Cihazın fiyatı ilk bakışta yüksek gibi görünse de ilk CD yazıcı veya ilk DVD yazıcı karşılaştırıldığında çok daha uygun olduğu açıkça ortada. Üstelik cihazın içinde Japonya'daki yayın standartlarına uygun entegre bir HDTV alıcı olduğu hesaba katılırsa 3815$ civarındaki fiyat anlayışla karşılanabilir.
Sony Blu-ray yazıcısıyla aynı anda tek yüzlü 23GB'lık yazılabilir Blu-ray medyalarıda piyasaya sürecek. Boş medya fiyatının 30$ olacağı açıklandı. Yine kaliteli DVD+RW medyalarıyla karşılaştırıldığında bu fiyatın hiç de yüksek olmadığı aşikar.
Ama muhtemelen yine bu tarihlerde veya kısa süre sonra diğer markaların tek yüzlü 25GB ve iki yüzlü 50GB medyalarıda çıkmış olacağı için bu bakımdan bir sıkıntı olmayacak. Tek yüzde 30GB'lık disklerin de ileride geliştirileceği belirtiliyor ayrıca.
Sonuçta 2004 yılında Amerika ve Avrupa'da boy göstermesi beklenen Blu-ray formatı ilk bir kaç yılını yayılmak için geçirse de bundan sonra oldukça büyük başarı vaadediyor. Toshiba ve NEC'in benzer özelliklere sahip AOD'si (Advanced Optical Disc) ise her ne kadar kafa karıştırsa da bu konsorsiyumdaki firmaların toplam gücü düşünüldüğünde ikinci planda kalacakmış gibi görünüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
![DH Android Uygulamasını İndir](/Content/img/uygulama-indir-android.png)
![DH iOS Uygulamasını İndir](/Content/img/uygulama-indir-ios.png)