Mars’ta bulunan kayaların gezegenin antik geçmişi ve yaşam olup olmayacağı hakkında önemli bilgiler barındırabileceğine inanılıyordu. Son zamanlarda Mars aracı “Curiosity” tarafından yapılan bir keşifte bazı kayalarda bulunabilecek kanıtların tuzlu su sebebiyle silindiği gözlemlendi.
Bilindiği üzere Nasa’nın “Curiosity” ve “Perseverance” görevlerinin asıl amacı, kızıl gezegende eskiden yaşam olup olmadığını keşfedip bunun kanıtlarını bulmak. Bu sebeple de Curiosity aracı, Gale kraterindeki kil mineralleriyle dolu tortul kayaçları araştırıyor. Kil, yaşam için en önemli bileşen olan suyu barındırdığı için gezegende antik zamanlarda hayatın olabilme ihtimalini güçlendiriyor.
CheMin ismiyle bilinen mineraloji aletini kullanan araç, 2019 yılında 3.5 milyar yıl önceden kalma bir çamurtaşını inceleme fırsatı bulmuştu. Araç son zamanlarda yaptığı bir keşifte araştırdığı iki alandan örnekler aldı. Alınan örneklerde çamurtaşlarındaki kil miktarında farklılık görüldü. Normalde iki taşta da aynı miktarda olması gereken kil miktarı birinde daha azdı.
Bu olaya tuzlu sular sebep veriyor olabilir
Araştırmacılar, bu olaya sülfat yatağından kilin üstüne sızan tuzlu suların sebep verdiğini düşündüklerini belirtti. Araştırmacılardan Tom Bristow, önceden Gale kraterinde bulunan göllerin diplerindeki minerallerin milyarlarca yıl korunduğunu düşündüklerini; ancak artık tuzlu suların bu mineralleri bozabileceğini anladıklarını ifade etti. Bilim insanlarına göre bu olay yaşam olmasına dair bazı kanıtları silse de mikroskobik canlılara uygun ortamlar yaratabilir.
Antik kayalar uzmanlar tarafından tarihe ışık tutan bir kaynak niteliğinde kabul edilse de bazı jeolojik olaylar bu kaynakları yok edebiliyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.