Anlık Bildirim

Avrupa'nın 1,5 milyar euroluk uzay aracı Solar Orbiter, haftaya Güneş'e gönderiliyor

Solar Orbiter uzay aracıyla birlikte bilim insanları, Güneş'in kutuplarını ilk kez detaylı bir şekilde inceleme ve görüntüleme fırsatı yakalayacak.

Avrupa'nın 1,5 milyar euroluk uzay aracı Solar Orbiter, haftaya Güneş'e gönderiliyor Tam Boyutta Gör

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) tam 1,5 milyar euroluk maliyetle geliştirdiği Solar Orbiter (SolO), önümüzdeki hafta Güneş'e gönderiliyor. Solar Orbiter, bilim tarihinde daha önce kimsenin başaramadığı bir işe imza atarak Güneş'in kutuplarını görüntüleyen ilk uzay aracı olacak. NASA'nın da yardımlarıyla geliştirilen SolO'nun, önümüzdeki Perşembe günü (7 Şubat) ABD'den uzaya fırlatılması planlanıyor.

Solar Orbiter'ın Güneş etrafındaki nihai yörüngesine yerleşmesi yaklaşık üç bucuk yıllık bir sürede tamamlanacak. Uzay aracının bu süreçte Dünya ve Venüs'ün kütleçekim kuvvetlerinden faydalanarak kendisini ekliptik düzlemin dışarısına itmesi bekleniyor. Üç bucuk yılın ardından ise SolO aşağıda görmüş olduğunuz ilginç yörüngeye yerleşmiş olacak.

Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerin tamamı ekliptik düzlem üzerinde bulunuyor. Ekliptik düzlem Güneş'in ekvator bölgesiyle hizalı olduğu için Dünya veya diğer gezegenlerden Güneş'in kutuplarını görmek mümkün değil.

SolO misyonuyla ilgili konuşan bilim insanı Russell Howard,"Solar Orbiter öncesindeki tüm Güneş gözlem araçları, ekliptik düzlem üzerinde veya ona çok yakın bir bölgede bulunuyordu. Bu nedenle Güneş'in kutuplarını görüntüleme ve inceleme fırsatı yakalayamamıştık. Ancak şimdi, Güneş'e yukarıdan ve aşağıdan bakabileceğiz." ifadelerini kullandı.

SolO misyonunda görev yapan NASA'lı bilim insanı Holly Gilbert ise,"Güneş aktivitelerini daha doğru bir şekilde modelleyebilmek istiyoruz, burada kutup bölgelerinin önemi büyük. Uzay hava olaylarını iyi bir şekilde tahmin edebilmemiz için, Güneş'in küresel manyetik alanının doğru bir modeline ihtiyacımız var." şeklinde konuştu.

Güneş aktivitelerinin Dünya üzerindeki etkisi büyük. Güneş'ten yayılan yüklü parçacıklar (güneş rüzgarları) yörüngedeki GPS ve iletişim uydularını olumsuz anlamda etkileyebiliyor. Bu da elbette Yeryüzü'ndeki yaşamın aksaması anlamına geliyor. Güneş kutuplarının incelenmesi ve manyetik alanın daha iyi modellenmesiyle birlikte bu tarz uzay olaylarını daha iyi tahmin edebiliyor olacağız.

Solar Orbiter, Güneş'e en fazla 42 milyon kilometre kadar yaklaşacak. Bir diğer Güneş gözlem sondası olan Parker Solar Probe bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta Güneş'e 18 milyon kilometre kadar yaklaşmıştı. PSP ayrıca 2025 yılına kadar Güneş yüzeyine yaklaşmaya devam edecek ve son yakın geçişinde yüzeyden sadece 6 milyon kilometre uzaklıkta olacak. SolO'nun Güneş'e yakınlık anlamında PSP kadar etkileyici olmadığını söyleyebiliriz ancak iki misyonun bilimsel amaçları da zaten birbirinden çok farklı.

Avrupa Uzay Ajansı'nın ifadelerine göre SolO'nun üzerinde, Güneş'i görüntülemek ve bilimsel ölçümler yapmak için tasarlanan 10 farklı ekipman bulunuyor. SolO'nun ağırlığının ise 1800 kilogram seviyesinde olduğu söylenmiş.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim