Günlük yaşantımızda dehidrate ( susuz ) kaldığımızda veya çeşitli durumlarda ağız kuruluğu yaşanabiliyor. Bu durum her ne kadar fizyolojik olsa da bazı kişiler kronik ve patolojik olarak ağız kuruluğu yaşayabiliyor. Şimdi ise bilim insanları bu durumu iyileştirebilecek tedaviler üzerine yoğunlaştı.
Ağız kuruluğu çeşitli ilaçlardan, diyetlerden ve yaşlanmadan kaynaklanabiliyor ve bu durum diş ve ağız problemlerine yol açabiliyor. Ağız kuruluğu genelde tükürük bezlerinin inflamasyonunundan kaynaklanıyor.
İnflamasyon
University of South Alabama kurumu araştırmacıları akciğerdeki inflamasyonlar üzerinde çalışırken fosfodiesteraz 4 ( PDE 4 ) enzim aktivitesini inhibe eden ( baskılayan ) roflumilast adlı ilacın ağız kuruluğu tedavisinde de kullanılabileceğini keşfetti.
Fareler üzerinde deneylerini sürdüren ekip söz edilen ilacın salivasyonu yani tükrük salgılarını artırdığını ve tükrük bezlerindeki PDE4 inhibisyonunuyla otonomik sinir sisteminin bu olaya sebep olduğunu tespit etti.
Yapılan laboratuvar testlerinde kistik fibrozisli fareler üzerinde çalışıldı ve yapılan çalışmalar olumlu sonuç gösterdi. Bilim insanları insan deneylerine başlamayı hedefliyor.
Yeni araştırma Experimental Therapeutics adlı dergide yayımlandı.
Kaynakça https://experimentalbiology.org/ https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-04/eb-rup041621.php https://newatlas.com/medical/pde4-inhibition-mouth-dryness/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.