Ülkeler fosil yakıtların ortaya çıkardığı karbon emisyonlarından uzaklaşıp yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmeye çalışıyor. Fakat halen daha dünya genelindeki kurulu enerji miktarının büyük kısmı fosil yakıtlardan geliyor. Öte yandan güneş ve rüzgar gibi enerji kaynaklarının üretim seviyesi ve devamlılığı çözülebilmiş değil. Dolayısıyla nükleer enerji büyük bir geri dönüş için hazırlanıyor gibi duruyor.
Modüler küçük reaktörler geliyor
Enerji üretimi talebe göre artırılıp azaltılabildiğinden ve tartışmalı olsa da enerji üretimi karbon emisyonlarına yol açmadığından, nükleer enerji bu gereksinime tam olarak uyuyor. Hem sürekli bir üretim vadediyor hem de tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi sıkıntısız bir hale getiriyor.
NuScale Power şirketinin küçük modüler reaktörü (SMR) 50 MW elektrik üretim kapasitesi sunuyor. Su bazlı reaktör tasarımına dayanan model reaktörü soğutmak için konveksiyon ve yerçekimi gibi doğal süreçleri kullanıyor. NuScale'in tasarım başvurusu 2018’de kabul edildi ve 2020’ye kadar teknik incelemeye tabii tutuldu. Tasarım, Temmuz 2022'de sertifikalandı. 21 Şubat 2023 tarihinden itibaren ise ABD’de nükleer tesis inşa etmek isteyenlerin NuScale'in SMR tasarımını kullanabilecekleri belirtildi.
NuScale reaktörü, onaylanan ilk SMR tasarımı olmasının yanı sıra Nükleer Enerji Ofisi tarafından şimdiye kadar onaylanan yedinci reaktör tasarımı konumunda. NuScale'in altı modüllü tanıtım tesisi şu anda Idaho'da inşa ediliyor ve 2029’a kadar tamamlanması bekleniyor. Tesisin tam olarak faaliyete geçmesi ise 2030’u bulacak. Diğer nükleer tesislerde olduğu gibi SMR’ler de nükleer atık üretmekte.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.