- Yeniden yapılandırılabilir transistörler: RFET
- Geleneksel transistörler kadar küçük olmayacaklar
- Yorumlar
Yeniden yapılandırılabilir transistörler: RFET
Yeniden yapılandırılabilir transistörler, veri işlemede hem uyarlanabilirlik hem de verimlilik sağlayarak geleneksel yarı iletken teknolojisinden önemli bir ayrımı ifade ediyor. TU Wien'deki araştırmacılar, Yeniden Yapılandırılabilir Alan Etkili Transistörler veya kısaca RFET olarak adlandırılan yeni bir transistör teknolojisi geliştirdi. Geleneksel transistörler önceden belirlenmiş mantıksal işlevleri yerine getirmek üzere tasarlanırken, RFET'ler hareket halindeyken programlanabilen işlevlere sahip devreler oluşturmak için kullanılabilir.
Programlanabilir transistörler, yarı iletken endüstrisi tarafından kullanılan aynı malzemeleri, yani silikon ve germanyumu kullanıyor. Aynı malzemelere rağmen ise güç tüketimi ve enerji verimliliğinde önemli gelişmeler vadediyor.
RFET'ler ise kimyasal dopingin yerini, yarı iletken malzemenin kimyasal konfigürasyonunu kalıcı olarak değiştirmeyen yeni bir yöntem olan elektrostatik doping ile değiştiriyor. Karmaşık ve maliyetli kimyasal doping işlemi elektrik alanlarıyla değiştirildiğinde, transistörler farklı mantık işlemleri gerçekleştirmek üzere dinamik olarak yeniden yapılandırılabiliyor.
Geleneksel transistörler kadar küçük olmayacaklar
Araştırmacılar RFET’lerin tek başlarında tüm bir çip üzerinde kullanılmasının pek olası olmadığını, normal transistörlere olan ihtiyacı ortadan kaldırmak yerine bunların bir arada kullanılabileceğini söylüyor. Araştırmacılar RFET yaklaşımı ile gelecekte yeniden yapılandırılabilir bilgi işlem ve yapay zeka uygulamaları oluşturulabileceğini de aktarıyor.
Ancak teknoloji her yönüyle mükemmel değil. RFET’lerden oluşan devreleri mümkün kılmak için ek elektrotlara ihtiyaç duyuluyor. Bu ek elektrot ile transistörü açıp kapatmak için (klasik MOSFET'lerde olduğu gibi) cihazdan geçen akım akışı kontrol ediliyor. Ancak, her transistöre ilave elektrotlar eklemek sonuçta yer kaplıyor. Dolayısıyla RFET transistörleri standart CMOS transistörler kadar küçük yapmak büyük olasılıkla mümkün olmayacak.
Ancak yukarıda da dediğimiz gibi; İki transitör tipi bir arada kullanılabilir. Yapay zeka gibi spesifik bir ihtiyaca yönelik çiplerde bu tip bir yaklaşım verimlilikte önemli kazanımlar sağlayabilir. Bu yaklaşım ile devre içinde gerekli olan toplam transistör sayısı da azaltılabilir, zira RFET’ler farklı işlevleri yapmak için yapılandırılabilir. Daha az transistör, çip oluşturmak için daha az alan gerektiği, daha az alan da daha düşük güç tüketimi anlamına geliyor.
Kaynakça https://www.techspot.com/news/102425-reconfigurable-transistors-can-programmed-execute-different-functions.html https://ieeexplore.ieee.org/document/10380798 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.
Vay bee, bu cihaz xiaomi çıktı ben de diyordum kim üretmiş..
hocam 4x daha iyi direk hs attirir