Anlık Bildirim

1600 TL altına fiyat / performans odaklı sistem topluyoruz

Düşük bir bütçe ile oyun oynatabilecek seviyede bir bilgisayar toplasak güncel fiyatlar ölçeğinde hangi parçaları kullanırdık? İşte sizler için hazırladığımız sistemin tüm detayları:

1600 TL altına fiyat / performans odaklı sistem topluyoruz Tam Boyutta Gör

Haftalık olarak bulunduğumuz sistem önerilerimizde bu hafta düşük bir bütçede oyun oynatabilecek meziyetlere sahip bir sistem toplamaya çalışıyoruz. Monitör dahil olarak en düşük bütçe ile 2000TL sınırlarını aşmadan en keyif verici fiyat / performans sistemini oluşturduk. Şimdi gelin hangi ürünlere ne amaçla yer verdik yakından bakalım.

İşlemci 

Intel Pentium G4560 3.5GHz 3MB Cache LGA1151 İşlemci - 260TL

Intel Skylake tabanlı sistemde isim olarak eskise de yeni nesil giriş seviyesindeki sistemlerin göz bebeği, enerji tutumlusu, güncelliğini yitirmeyeceğini tahmin ettiğimiz Intel Pentium bulunuyor. Bilindiği üzere Pentium sistemleri çift çekirdekli olarak adlandırabiliriz ama bu çekirdeklerin performansları da çekirdek hızlarıyla doğru orantılı olarak artıyor. G4560 3.5Ghz çekirdek hızına sahip yeni nesil bir Pentium olduğu için giriş seviyesindeki sistemlere can damarı olacağından şüphemiz yok.

Anakart 

MSI H110M PRO-VD Intel H110 2133MHz DDR4 Soket 1151 mATX Anakart - 217TL

Msi H110M PRO-VD, Skylake’de MSI’ın performanstan ziyade ekonomik çözümü. Bu seviyedeki bir sistemde anakart üzerinde bizim için sata girişleri, usb 3.0 portu, ram slotları ya da cpu yuvası bulunsun yeterli İşlemciyi takıp sistemi çalıştırdıktan sonra anakartla bir daha işimiz kalmıyor. Bu arada anakart daha üst seviye işlemcileri de destekliyor. İlerde bir i5 cpu ile sorunsuzca yola devam edilebilir. Söylediğimiz gibi bu seviyede beklentimiz performanstan ziyade cpu bellek ve ekran kartını takacağımız slot arayışı.

Bellek

Adata Premier Series 8GB 2133MHz DDR4 Ram AD4U213338G15-R- 225TL

Adata bellek markası eski bir firma. MSI anakart ile sorunsuz kullanımı olacaktır. Aslında daha çok fiyatının hesaplı olmasından ötürü tercih ediyoruz. Tek modül 8gb almamızın nedeni ise anakartta sadece 2 adet bellek yuvasının bulunması. İlerde aynısından bir tane daha ekleyerek 16GB ile uzun süre kullanım sağlanabilir. Bu arada küçük bir bilgi verelim, bellekler üzerindeki ışıkların janjanlı soğutucuların performans ile bir ilgisi yok. Kasayı kapatıp içine bakmayacaksanız ve bu seviyede bir sistem kuruyorsanız soğutuculu belleklere takılmanıza gerek yok diyebiliriz.

HDD 

WD Blue 1TB 7200RPM Sata 3.0 64Mb 3,5" Sabit Disk (WD10EZEX) - 221TL

Western Digital 1TB'lık blue serisini esasında işletim sistemlerinden ziyade depolama amaçlı piyasaya sürmüştü, black serisi olduğu için ama bizimde yaptığımız testlerde blue serisi gayet güzel performans sergilemişti. 1TB'lık disk depolama ve sistem olarak ikiye bölünüp uzun yıllar kullanılabilir. Giriş seviyesi için SSD’ler henüz pahalı kalıyorlar lakin 1TB alan yerine bana 250GB yeterli diyorsanız HDD den vazgeçip bir SSD almanız performansınız için şok etkisi yaratacaktır.

Ekran Kartı

Sapphire Amd Radeon RX 460 Nitro 2GB OC 128 Bit GDDR5 (DX12) - 451TL

RX 460 Nitro DX12 destekli ve giriş seviyesi bir sistem için FullHD (1920x1080) ve altı çözünürlüklerde beklentisi yüksek olmayanlar için tatmin edici performans sunacak düşük güç tüketimi değerlerine sahip çift fanlı serin çalışan bir kart. Bu sistemde kullanıcıları üzmeyeceğinden eminiz. Bu arada 2GB bellek belki bazı kullanıcıları huzursuz edebilir, aynı kartın 4GB bellekli versiyonu da bulunuyor ama üst seviye oyun tutkunu değilseniz eğer 2GB bellekte hem bu bütçe seviyesindeki bir sistem için hem de bu seviyede bir sistem toplayan kullanıcı için yeterli gelecektir.  Amacımız düşük bütçe olduğu için bu kartı alınabilir minimum olarak görüyoruz, aşağıda da yer vereceğiz aslında ama burada da söylemiş olalım, bütçeniz el veriyor ise (+230TL) eğer bu sisteme GTX1050Tİ çok yakışacaktır.

Kasa 

Dark Argon 400W 12cm Mavi LED Fan, 1x USB 3.0 ATX Siyah Kasa (DKCHARGON400)- 185TL

Dark, üst seviye ürünleri olmayan daha çok giriş ve orta seviye kesime hitap eden bir marka. Esasında dişe dokunur bir güç kaynağı bile sadece bu kasanın fiyatı seviyelerinde ancak alınabilir, bu sebeple kasa içerisindeki sözde 400W'lık güç kaynağından pek bir şey beklemememiz lazım. Kağıt üzerindeki değerler sistem için fazlasıyla yeterli, bizim seçimimizde etkili olan en büyük etmen kasa içi kullanım alanı oldu. Bu seviyedeki kasalarda kalite çok değişmeyeceğinden dolayı siz kendinize uygun kasayı seçebilirsiniz, güç kaynağınınsa 400W etiket değerinden daha düşük olmamasına dikkat etmeniz şart.

Sistem bu hali ile yazıyı yayına aldığımız tarihte 1559TL tutuyor. Bütçe artması noktasında bir üst seviyeye çıkacak bileşenler sırasıyla; 

  • Kasa ve güç kaynağı bir üst seviyeye çıkarılabilir. Ayrı ayrı alınıp güç kaynağı daha kaliteli bir model seçilebilir zira güç kaynağının kalitesi sistem bileşenlerinin sağlığı açısından da çok önemli. Böyle bir değişiklik maliyeti ortalama 150TL daha arttıracaktır. Kasa ve güç kaynağı sistemde en zor değişen bileşenlerden olduğu için , daha kalıcı ürünler kullanılmasında yarar var. Ekstra harcayacak paranız var ise kasa ve güç kaynağına, özellikle güç kaynağına para vermekten korkmayın.
  • Sistemi kullanım amacınıza göre ekran kartı ya da işlemciyi bir üst seviyeye yükseltebilirsiniz. Oyun performansı ciddi şekilde önem arze diyorsa ekran kartı yükselir, değilse işlemci. Buradaki önemli nokta ise işlemcimiz bu seviyede işimizi görse de her ekran kartına yetmeyecektir. İşlemcimizin ekran kartımızı besleyebilmesi için mutlaka orantılı yükseltmeler yapmalıyız. Her zaman doğru sonucu veremese de %90 doğruluk payıyla söyleyebilirim ki ekran kartına ayırdığınız bütçenin en az yarısını işlemciye ayırmak sistemin dengesi açısından verimli olacaktır. Eğer oyun performansınızın çıtasını arttırmak istiyorsanız, hedefinizde GTX 1050 TI olabilir. Bu da sistem toplam tutarını 230TL daha arttıracaktır.
  • Üstteki iki değişiklikten sonra yapılabilecek en doğru hareket, sistemi çok daha performanslı hale getirecek bir SSD eklemesi olacaktır. En pahalı modellerin alınmasına gerek yok. 120GB ve üzeri kapasiteli hesaplı bir SSD, sabit diskten mutlaka çok daha fazla performans verecektir, üstelik daha az bir hacimle. İşletim sistemini ve en sık kullanılan birkaç online oyunu SSD üzerine kurup, Harddiski ise sadece depolama olarak kullanmak günümüzde en iyi çalışma şekli olarak görünüyor. Eğer bu seviyede depolama alanına ihtiyacınız yoksa yada bir depolama üniteniz bulunuyor ise, sistemin ihtiyacı kesinlikle Fiyat / Performans bir SSD, tabii 250GB kapasiteli.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10235 kez okundu.
32 kişi, toplam 33 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
alt_slayt, intel ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim