Geçtiğimiz Aralık ayında yapımı tamamlanan teleskop, uzayın zorlu şartlarında talihsiz bir problemle karşılaşılmaması adına bir süredir için ilginç testler altına sokuluyor. Bu testlerden belki de en önemlisiyse henüz geçtiğimiz günlerde tamamlanan kriyojenik vakum testiydi. James Webb'in uzayın dondurucu soğuğuna ne tür tepkiler vereceğini ölçmek isteyen NASA'lı bilim insanları, tam 100 gün süren bu kriyojenik vakum testi sırasında teleskobu dev bir vakumlu çemberde yaklaşık -266 santigrad derece sıcaklıkta test etti. Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde bir açıklama yayınlayan NASA ise, 100 günün ardından nihayet sona eren testlerin çok büyük başarıyla sonuçlandığını duyurdu.
James Webb'in uzayda yaklaşık -233 santigrad derece soğukta çalışacağını ifade eden James Webb proje yöneticisi Bill Ochs, NASA internet sitesi üzerinden yayınlanan açıklamalarda,"15 yılık planlama, çember yenilenmesi, yüzlerce saatlik risk azaltma testleri ve 100 değerli bilim insanın 90 günden fazla süren zorlu testlerinin ardından nihayet kriyojenik vakum testi müthiş bir başarıyla sonlandı. Bu testin herhangi bir problem olmadan tamamlanması James Webb'in fırlatılması yolundaki en büyük adımlardan birisiydi." ifadelerine yer verdi.
Hubble'ın bilimsel varisi James Webb, uzayın sırlarını ortaya çıkaracak
Dile kolay tam 27 yıldır adeta uzaydaki gözümüz haline gelen Hubble Uzay Teleskobu, her ne kadar bizleri hala şaşırtmaya devam ediyor olsa da artık çok daha yeni teknolojilerle donatılmış çok daha güçlü bir teleskoba ihtiyacımız olduğu da bir gerçek. Bu anlamda Hubble'ın bilimsel varisi olarak nitelendirilen James Webb, şimdiden tüm uzay meraklılarını heyecanlandırmayı başarıyor.
NASA'lı bilim insanlarının da deyimiyle adeta bir "zaman makinesi" gibi çalışacak olan James Webb'in en büyük bilimsel amacı, bundan tam 13 milyar yıl önce, karanlık çağlardan hemen sonra oluşmuş evrenin ilk yıldızlarını ve galaksilerini keşfetmek olacak. Konuyla ilgili konuşan NASA yöneticisi Eric Smith de, James Webb ile keşfedebilecekleri şeylerin bir sınırı bulunmadığını belirtirken, "Big Bang sonrası oluşmuş ilk galaksilerden; Europa, Enceladus ve TRAPPIST'teki kimyasal hayat izlerine kadar, Webb evrenimizdeki tüm bu inanılmaz şeyleri araştırmaya koyulacak." ifadelerini kullanıyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
4940 kez okundu.
12 kişi, toplam 13 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
james webb, uzay araştırmaları ve