Nano ölçekte yani metrenin milyarda biri boyutunda üretilen ve kontrol edilen nanorobotların gelecekte tıp ve yonga teknolojisi başta olmak üzere çeşitli alanlarda görev yapması bekleniyor. İnsanların yeterince hakimiyet kuramadığı küçük ölçekli işlerde en büyük yardımcımız olacağı düşünülen nanorobotlarla ilgili en önemli sorun ise bu robotların uzaktan kontrol edilmesi esnasında karşımıza çıkıyor. Mevcut nanorobotlar yeterince hızlı ve istenilen doğrultuda hareket edemediği için nanorobot teknolojisi henüz istenilen noktaya gelmiş değil ancak Alman bilim insanları bu sorunun çözümünde önemli bir kilometre taşını geride bıraktı.
DNA yapısı ve elektriksel uyarılar ile hareket
Münih Teknik Üniversitesi'ndeki araştırmacıların nanorobotlar için geliştirdiği yeni elektrikle yürütme teknolojisi nanorobotların çok daha hızlı bir şekilde hareket etmesini sağlıyor. Çalışmanın liderlerinden Profesör Friedrich Simmel, nano boyutlardaki çalışmalar için farklı türden bir itme teknolojisine ihtiyaç duyduklarını belirtirken DNA yapısı ve elektrik alanı arasındaki etkileşimin nanorobotolar için gereken itme gücünü oluşturabileceğini dile getiriyor. Ekibin geliştirdiği ve henüz Ar-Ge aşamasında olan nanorobotlarda bu düşüncenin bir ürünü olarak karşımıza çıkmış durumda.
Nanorobotların hareket prensibi ise kısaca şöyle: DNA origami tekniği ile geliştirilen DNA tabanlı nanorobotlarda bulunan DNA molekülleri negatif yüke sahip ve moleküllerin sahip olduğu bu yük teorik olarak nanorobotların, elektrik alanları kullanılarak hareket etmesine imkan sağlıyor. Araştırmacı Enzo Kopperger tarafından geliştirilen ve nano ölçekte 400 adet ayağa sahip olan nanorobot modelinin hareket etmesi için ekip nanorobotlara farklı doğrultuda elektriksel uyarılar gönderdi. Bu uyarılar karşısında harekete geçen nanorobotların mevcut nanorobotlara kıyasla 100.000 kat daha hızlı hareket edebildiği tespit edildi.
Böylece nanorobotların hareket etme problemini çözmeyi başaran bilim insanları gelecekte bu nanorobotların insan vücudunda, doğrudan kanserli hücrelere yönlendirilmek gibi görevleri üstlenebileceğini düşünüyor. Profesör Simmel'e göre ise bu hızda hareket edebilen nanorobotlar ile nano ölçekte üretim tesisleri kurulabilir ve son derece ekonomik olan nanorobotlar ile molekül sentezlenebilir. Science dergisinin de kapağında yer alan çalışmanın nanorobot teknolojisinin yaygın kullanım alanlarına ulaşmasında büyük bir etki yaratması bekleniyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.