Tabi söz konusu böylesine bilimsel bir konu olunca kesin bir cevap vermek de kolay değil. Zira bazı bilim insanları nükleer füzyonun asla bir hayalden öteye geçemeyeceğini düşünürken bazı bilim insanlarıysa er ya da geç bir gün füzyon enerjisinin dünyadaki tüm enerji sorununa çözüm olacağını düşünüyor. Belki 100 yıl, belki 50 yıl, hatta haberimize konu olan MIT'li bir araştırmacıya göre ise 2030'lu yıllar kadar erken.
Nükleer füzyon 2030'lu yıllarda gerçek olabilir mi?
MIT'nin 1993 ve 2016 yılları arasında aktif olarak kullandığı tokamak tipi füzyon reaktörü Alcator C-Mod projesinin en önemli ismi olan Earl Marmar, nükleer füzyondan enerji elde edeceğimiz günlerin çok da uzakta olmadığını belirtiyor. Inverse'e verdiği bir röportajda füzyon hayalinin 2030'lu yıllarda gerçek olabileceğini belirten Marmar, "2030'lu yıllar itibariyle nükleer füzyondan verimli bir şekilde elektrik elde etmemiz aslında öyle ulaşamayacağımız bir şey değil. Evet, biraz agresif bir olasılıktan bahsediyoruz ancak bugün geldiğimiz konum itibariyle bunun çok da uzak bir ihtimal olduğunu düşünmüyorum." sözlerini kullanıyor.
Artık önlerindeki tek engelin yetersiz teknoloji olduğunu da belirten Earl Marmar,"Füzyonun nükleer fiziği anlamında aslında artık herhangi bir sorumuz kalmadı. Şu an için önümüzdeki tek engel işin teknolojik tarafı. Ne yazık ki füzyon reaksiyonlarından verimli bir şekilde enerji elde edebileceğimiz bir füzyon reaktörünü henüz geliştiremedik." şeklinde konuşuyor.
Nükleer füzyonun dünyadaki enerji ihtiyacını zararsız bir şekilde çözebilecek en iyi yöntem olduğunu düşünen Marmar, artık tüm dünyanın füzyon çalışmalarına yatırım yapması gerektiğini söylüyor. 35 ülkenin yatırımıyla geliştirilen bugüne kadarki en vaatkâr füzyon projesi ITER'ın bile yeterince agresif bir şekilde desteklenmediğini söyleyen Marmar, bu şekilde füzyon hayallerinin 2040'lı yıllara ertelenebileceğini düşünüyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
7205 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
sınırsız enerji, nükleer füzyon ve