Tam 15 yıldır Mars yüzeyinde görev yapan Opportunity, geçtiğimiz Mayıs ayında başlayan bir toz fırtınası sonrasında Dünya'yla iletişimini kesmişti. NASA'nın ifadelerine göre uzay aracı en son 10 Haziran'da Dünya'ya bir fotoğraf göndermiş. Sonrasında ise tam 8 ay boyunca Opportunity'den herhangi bir sinyal alınamadı.
Nükleer enerjiyle çalışan Curiosity'nin aksine Opportunity gücünü tamamıyla güneş enerjisinden sağlıyordu. Toz fırtınası sırasında Güneş göremeyen uzay aracı bataryalarını sarj edemedi ve kısa sürede Dünya'yla olan iletişimi kesildi. NASA, Eylül ayında gökyüzünün açılmasıyla birlikte Opportunity'nin tekrar sinyal göndermeye başlamasını bekliyordu ancak maalesef beklenen gerçekleşmedi. Fırtına sırasında tozların ve Mars soğuğunun uzay aracında bir tür arızaya neden olduğu düşünülüyor.
Opportunity'nin Mars yüzeyindeki gölgesi (2004):
NASA, Opportunity gözlem aracını Mars'ın jeolojik yapısını incelemek ve Kızıl Gezegen'deki su izlerini araştırmak için göndermişti. Uzay aracı kendisinden beklenenleri başararak Mars'ta bir zamanlar su göllerinin bulunduğuna dair kanıtları keşfetti. NASA, Opportunity'nin Mars'ı daha iyi anlamamız yolunda atılmış en büyük adım olduğunu söylüyor.
Kızıl Gezegen'de yaklaşık 14 yıl boyunca dur durak bilmeden yoluna devam eden Opportunity, aynı zamanda Dünya dışı bir yüzeyde en çok seyahat etme rekorunu da elinde bulunduruyor. Uzay aracı Mars çöllerinde tam 45.16 kilometrelik bir mesafe kat etmiş.
Opportunity'nin elvedasıyla birlikte NASA'nın Mars'taki gözlerinden birsini kaybetmiş olduk. Uzay ajansının şu anda Curiosity ve InSight olmak üzere iki farklı uzay aracı Kızıl Gezegen'in yüzeyinde görev yapıyor ancak çok yakında bunlara üçüncü bir uzay aracı daha katılacak. Şu an için Mars 2020 ismiyle anılan gelişmiş gözlem aracı önümüzdeki yıl fırlatılacak. Mars 2020, Opportunity'nin mirasını direkt olarak devralacak ve "Mars'ta bir zamanlar hayat var mıydı?" sorusuna cevap bulmaya çalışacak.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6969 kez okundu.
13 kişi, toplam 14 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
nasa, Mars ve