Anakart, hem işlemci soketini hem de işlemciye güç sağlayan mosfet bölümünü de kapsayan monoblok sıvı soğutma çözümü ile geliyor. Core i9-12900K'nin stok halde 241 Watt'a kadar çıkan güç tüketimini göz önünde bulundurursak, fikir oldukça başarılı diyebiliriz.
Z690 Extreme ve Extreme WaterForce kartların devre tasarımı, 20+1+2 VRM güç dağılımı ve çift 8 pinli güç konektörlerine sahip olduğundan her iki kartın da aynı tasarıma sahip olduğu söylenebilir. Gigabyte, bellek soğutucularının etrafındaki hava akışını azaltacak olsa da, anakartın XML 3.0 profilleri aracılığıyla 6600 MT/s'ye kadar hız aşırtmalı DDR5 belleği desteklemeye devam edeceği iddia ediyor.
Anakart, iki adet PCIe Gen5 yuvasının yanı sıra bir adet Gen3 yuvasıyla geliyor. İki yuva da x16 bant genişliği sunuyor ancak ikincil Gen5 yuvası, birincil yuva doldurulursa yalnızca x8 genişliğinde çalışıyor. Kartta her biri x4'e kadar PCIe Gen4 bağlantısını destekleyen, toplamda dört adet M.2 yuvası bulunuyor.
Sınırlı sayıda üretilecek
Z690 Extreme WaterForce anakart modelindan sadece 200 adet üretilecek olduğu için, fiyatı görenlerin dudaklarını uçuklatmaya yetecek gibi görünüyor. Avustralyalı bir perakendeci tarafından 3000 AUD, yani 2191 USD veya 1911 EUR civarında listelenen anakartın, sınırlı sayıda piyasaya sürülecek olsa da neden bu kadar pahalı olduğuna anlam veremiyoruz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.