Apple Şirketi Kaliforniya Cupertino'daki Apple Park genel merkezini tamamladıktan sadece birkaç yıl sonra Silikon Vadisi'nden uzaklaşma çabalarını hızlandırmaya başladı. Şirketin en üst kademelerindeki yöneticiler, yetenekli insanları işe almanın ve o insanları elde tutmanın gelecekte en büyük zorluklardan birisi olacağını söylüyor. Öte yandan yöneticilere göre Silikon Vadisi'nden uzaklaşmak ve Vadi'ye olan bağımlılığı azaltmak bu sorunu hafifletmede yardımcı olabilir.
Bilindiği üzere Apple geleneksel anlamda bugüne kadar Silikon Vadisi'ndeki yerini sağlama almak için devamlı çaba gösterdi. Bununla birlikte şirketin en üst kademelerindeki yöneticiler de muhtemel bir ademi merkeziyetçiliğe karşı savaşıyordu. Ancak Apple çalışanlarından gelen bilgilere göre bu durum değişmekte.
Neden?
Şirketteki çalışanlar, çoğu yere kıyasla çok daha iyi para kazanmasına rağmen San Francisco Körfez Bölgesi'ndeki yaşam maliyetlerini karşılayamaz oldular. Bu anlamda yetenekli birçok çalışan çocuklarının üniversite eğitimi, uzun vadede tasarruf etme isteği gibi birçok nedenden ötürü işten ayrılıyor. Bu anlamda bir süredir Apple İnsan Kaynakları Ofisi çeşitli iş gücü oluşturmakta zorlanıyor.
Çözüm merkezden kaçmak
Bu yüzden de Apple kendini daha az merkezi hale getirerek, çalışanları merkezine getirmeyi bırakıp şirketi onlara götürecek gibi görünüyor. Artık iPhone'un ilk zamanlarındaki hırsa sahip olmadığı düşünülen Apple'ın rekabet ettiği markalar artık Netflix, Amazon veya Google. Rekabetleri de ürünler üzerine değil ama elinde bulundurduğu yetenekli çalışanları tutmak ve daha yeteneklileri bünyesine dahil etmek üzerine. Eğer çalışanlarına iyi şartlar sunmazsa, çalışanların gidebileceği yarım düzineden fazla kuruluş hazırda bekliyor.
Bu durumlar sebebiyle Apple'ın yönetici ekibinin bazı üyeleri bir süredir Cupertino'nun merkezinden uzaklaşmak için baskı yapıyordu. Sonrasında da şirket Florida, Massachusetts, Teksas, İsrail ve Asya'nın bazı bölgelerinde ofisler açmaya başladı. Daha şimdi şirket Almanya, Oregon ve San Diego'ya kadar genişledi.
Pandemi ve Türkiye'deki süreçler
Belki de pandeminin de etkisi olmuş olabilir bu sürecin hızlanmasında. En azından biz Türkiye'de benzer bir durum gözlüyoruz. En basitinden artık üniversite yerleşkeleri bomboş. Ne öğrenciler ne hocalar artık o binalara gidiyor. Herkes evinden video konferans yoluyla derslerini işliyor.
Öte yandan ülkemizdeki en büyük iş hacmine sahip olan İstanbul'dan da insanlar kaçmaya çalışıyorlar. Evden çalışmaya başlayan insanlar için şehrin hiçbir cazibesi kalmadı. Eskiden vardıysa da pandemiyle beraber yok oldu. Artık yalnızca kirlilik, pahalılık ve güvensizlik var büyük şehirlerde. İnternetin olduğu her yer iş yeri olabildiği için de orada kalmak için bir sebep görünmüyor.
Hem Apple'ın son süreçteki bu "merkezsizleşme" hamleleri hem de küresel çapta pandeminin iş mantığını değiştirmesiyle beraber iş merkezlerine dair ihtiyaç azalmaya başlıyor. Aslında halihazırda başlayan bu değişimi pandemi üst seviyeye taşıdı. Veya iş verenlerin çekimser davrandığı ve ertelediği kararları onlara zorla dayattı. Apple'ın hamlesi kalıcı bazı sonuçlar verecek gibi görünüyor ancak dünyanın geri kalanında ne olur bilinmez.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.