Anlık Bildirim

Çin 2000 adet RISC-V tabanlı dizüstü üretecek

ARM ile aynı yapıyı paylaşan açık kaynak RISC-V mimarisi gelecek yıllarda Çin’in en önemli yonga desteğinden birisi olacak. Çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor.

Çin Bilimler Akademisi RISC-V mimarisine odaklanıyor Tam Boyutta Gör

Ambargo koşullarına rağmen uzun yıllardır kendi işlemcisini tasarlamak için çalışan Çin biraz eski süreçleri kullansa da ilk masa üstü işlemcisini üretmeyi başarmıştı. Şimdi de ARM rakibi tasarımların peşinde.

RISC-V başrol oynayacak

Bugün mobil dünyanın tek hâkim mimarisi, masa üstünün ise küçük ama sıkı oyuncusu olan ARM’ın karşısına çıkabilecek rakip yok. Bununla birlikte aynı temeli paylaşan RISC mimarisi yavaş yavaş kendisini göstermeye başladı. 

Açık kaynak RISC-V mimarisinde işlemciler ve hatta ilk PC ürünlerini de görmüştük. Çin ise RISC-V mimarisini ARM mimarisinden bağımsız hareket edebilmek amacıyla yoğun bir şekilde değerlendirmeye çalışıyor. 

Çin Bilimler Akademisi tarafından başlayan bir çalışma kapsamında gelecek yıl sonu itibariyle RISC-V mimarisini temel alan 2000 dizüstü bilgisayar üretilmesi hedefleniyor. RISC-V mimarisinin şu andaki yazılım desteğinin çok kısıtlı olması en büyük handikap. Akademi bunun için de çalışıyor. 

Çin Bilimler Akademisi RISC-V mimarisine odaklanıyor Tam Boyutta Gör

Akademi ilk etapta Android açık kaynak platformunun RISC-V üzerinde sağlıklı bir şekilde çalışmasını hedefliyor. Sonrasında Firefox ve Chromium açık kaynak projelerinin optimizasyonu sağlanacak. Ayrıca Chrome OS gibi tarayıcı tabanlı işletim sistemlerinin de verimli bir şekilde çalışması planlanıyor. 

Kısaca 2022 sonlarında RISC-V mimarisi hem donanım olarak hem de yazılım olarak hazır hale gelecek. Stabil bir şekilde çalışan 2000 adet dizüstünün henüz hangi alanlarda kullanılacağı açıklanmadı ancak muhtemelen devlet kurumlarında başlayacak.
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim