Derin denizler, doğal hayatı incelemek için zorlu yerlerdir. Hele bir de denizanası gibi yumuşakçaları incelemek istiyorsak iş gittikçe güçleşir. Hem yakalaması zordur hem de yakalayınca istemeden de olsa zarar verebiliriz. Çoğu derin deniz canlısının bedeni narindir.
Bu sorunları çözüp araştırmacılara yardımcı olmak iddiasıyla bir robot kol geliştirildi. İşin başında Harvard Üniversitesi'nden Zhi Ern Teoh ve arkadaşları var.
Kavrayıcı robot, bir sualtı aracına takılarak uzaktan kumanda edilebiliyor. Ekip cihazı bir akvaryumda ve Kaliforniya'daki bir sualtı kanyonunda test etti. Robot kol başarılı bir şekilde kalamar, denizanası ve ahtapot yakaladı. Ancak yakalanan hayvanları inceleyebilmek için içerisinde şimdilik ek bir donanım bulunmuyor. Ekip bu yüzden cihaza, 3D tarayıcılar ve DNA çubukları gibi donanımlar eklemeyi planlıyor.
Yale Üniversitesi'nden Casey Dunn, "Deniz canlılarını suyun altındayken incelemek, sonuçların daha kolay takip edilmesini sağlayabilir. Ancak halen bazı detaylı incelemeler için yüzeye çıkarılmaları gerekiyor." şeklinde konuştu.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Ovv fena atıştı, deliksiz soktu
paramla yapılıp yine paramla geçtiğim köprü var o köprünün bacaklarını senin gibilere...
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor