Anlık Bildirim

Intel’in yeni Core Ultra 200V işlemcileri güç tüketiminde rakiplerine fark atıyor

Intel’in yeni Core Ultra 200V işlemcileri oyunlarda güç tüketiminde iddialı. Paylaşılan testlere göre Snapdragon X Elite hem daha fazla güç tüketiyor hem de daha yavaş performans gösteriyor.
Intel’in Core Ultra 200V işlemcileri güç tüketiminde fark atıyor Tam Boyutta Gör
Qualcomm, Apple Silicon MacBook'lara alternatif olarak sunmayı hedeflediği Snapdragon X Elite işlemcisini piyasaya sürerek taşınabilir bilgisayar pazarında bir ARM devrim yapmayı planlamıştı. Bu yeni işlemci serisinin yüksek performans ve enerji verimliliği vaadi, özellikle dizüstü bilgisayar kullanıcıları arasında büyük bir heyecan yaratmıştı. Ancak, Intel'in en son duyurduğu Core Ultra 200V serisi işlemciler, Qualcomm’un bu iddialı girişimini ciddi şekilde sarsmış görünüyor.

Core Ultra 200V işlemciler verimli çalışıyor

Intel’in Core Ultra 200V işlemcileri güç tüketiminde fark atıyor Tam Boyutta Gör
Yayınlanan son oyun performansı karşılaştırmasında, Snapdragon X Elite’in en üst düzey modeli olan Adreno 741 GPU’lu varyantın Intel’in en yeni rakibine kıyasla yüzde 86 daha fazla güç tükettiği ortaya çıktı. Dahası, bu yüksek güç tüketimine rağmen Dota 2’deki oyun performansında geride kalıyor. Aynı testte AMD’nin Ryzen AI 9 HX 370 işlemcisinin bile Snapdragon X Elite’e göre daha verimli çalıştığı görülüyor. Görüntüde HX 370’in tam performansı görünmüyor ancak muhtemelen X Elite’den daha üst seviyede bir kare hızı sunuyor.

Yukarıdaki görselde görüleceği üzere Snapdragon X Elite'in en güçlü modeli olan ‘Qualcomm X1E-84-100,’ Dota 2 oyununu çalıştırırken 57.6W güç tüketiyor ve 63.6 FPS elde ediyor. Buna karşılık, Intel Core Ultra 200V aynı oyunda sadece 31W güç tüketerek 71 FPS ile daha yüksek bir performans sergiliyor. Ryzen AI 9 HX 370 ise 42.4W güç tüketimi yapıyor. Aynı teste dair başka bir video paylaşımında ise AMD işlemcisinin Intel’in birkaç FPS gerisinde kaldığı görülebiliyor. Güç tüketimindeki fark ise ortalama olarak yaklaşık yüzde 30 seviyesinde.

Önemli bir “ama” var

Hem AMD hem de Intel’in yeni işlemcileri x86 mimarisini kullanıyor. Dolayısıyla oyunlar da dahil olmak üzere her Windows uygulaması için yerel desteğe sahipler. Ancak paylaşılan Dota 2 oyun performansı testinde ARM tabanlı Snapdragon X Elite’in yerel olarak mı yoksa emülasyon ile mi oyunu çalıştırdığı belirsiz.

Bilindiği üzere geliştiriciler oyunlarını ARM64 mimarisine taşıma seçeneğine veya emülasyon yoluyla çalıştırma seçeneğine sahip. İkinci seçenekte bazı performans düşüşlerinin olması veya enerji tüketiminin yükselmesi oldukça muhtemel. Bu nedenle en doğru performans kıyaslamaları için bağımsız test sonuçlarını beklemek gerekiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2452 kez okundu.
9 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Intel Core Ultra 200V, Qualcomm Snapdragon X Elite ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim