3 milyon kişinin kullandığı uygulama aracılığıyla kullanıcılara 0-100 arası ölçekte mutluluk değerlerini girmeleri istendi. Değerleri girerken aynı zamanda kiminle olduklarını ve ne yaptıklarını belirtmeleri de istendi. Konumları ise GPS aracılığıyla işaretlendi. Böylece o an stadyumda oldukları ya da biraz önce stadyumdan çıktıkları saptanabildi. Anlık kullanıcı sayısının 32.000’i bulduğu uygulamayla kişilerin takibi yıllarca sürdürüldü.
Verilerin daha sağlıklı işlenebilmesi için kullanıcıların, haftanın hangi günü ve günün hangi saati giriş yaptıkları, kiminle beraber oldukları gibi ayırımlar yapıldı. Böylece, kendinizi her defasında mutsuz hissettiğiniz kişiler ve/veya haftanın günlerinin etkisi değerlendirmede dikkate alınabilmiş oldu.
Araştırmanın neticesine göre, takımı kazandıktan hemen sonra fanatik taraftarın mutluluğu ortalama 3.9 puan artış gösteriyor. Bu değer, müzik dinlemenin size verdiği mutluluk ile aynı. Öte yandan, takımınız kaybettiğinde ise mutsuzluk dereceniz 7.8 puan artıyor. Yani mutluluk düzeyinin tam iki katı. Bu değer, işe gitmek, ders çalışmak ya da sırada beklemenin size verdiği mutsuzluktan fazla.
Değerler bununla da sınırlı değil. Bir fanatiğin mutluluk ve mutsuzluk düzeyi nerede stadyumda bulunmasıyla doğrudan ilişkili. Aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere değerler 2-3 katına çıkıyor. Sonuçlar oldukça etkileyici ve önemli.
Araştırmacılardan Dalton, çalışmada adeta kendini gördüğünü, Newcastle United’ı desteklediği zamanlarda, takımının Wimbledon‘da yaşadığı mağlubiyetler sonrası deneyimlediğin hüznün tarif edilemez olduğunu hatırladığını söylüyor ve ekliyor: “tek başıma olmadığımı görmek beni rahatlattı”.
Daha fazla üzülmelerine karşın taraftarların neden takımlarını desteklemeye devam ettiklerine ilişkin soruyu yanıtlayan Dalton, taraftarların genel olarak tahminlerinde kötü olduklarını, naif hareket ettiklerini, takımlarının kazanma ihtimalini kaybetme ihtimalinden daha yüksek gördüklerini, ayrıca takımları 5 maçtan 3’ünü kazanacaksa bunu kabul edilebilir bulduklarını söylüyor.
Bu davranışların ekonomi ve sosyal hayat üzerindeki etkileri de azımsanmayacak cinsten. Takımı galip gelen taraftarların ekonomiye katkıları daha fazla oluyor. Öte yandan, Amerika’da yapılan bir çalışmada, NFL takımı beklenmedik şekilde yenilen taraftarın evinde aile içi şiddetin arttığı ortaya konmuş.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: