Anlık Bildirim

Çin, dünyanın ilk açık mimarili RISC-V güvenlik çipini geliştirdi

Telifsiz açık kaynak lisanslar ile kullanılabilen RISC-V mimarisine olan ilgi Çin’de büyüyor. Bu bağlamda Çinli Unisoc, dünyanın ilk açık mimarili RISC-V güvenlik çipini geliştirdi.
Çin, dünyanın ilk açık mimarili RISC-V güvenlik çipini geliştirdi Tam Boyutta Gör
Çin’in bazı kısıtlamalardan kaçınmasını sağlayabilecek RISC-V mimarisinin temelleri 2010 yılında ABD’de atılmıştı. Açık kaynak olması nedeniyle RISC-V mimarisine olan ilgi son zamanlarda Çin’de giderek büyüyor. Bu bağlamda Çinli Unisoc, RISC-V'ye dayanan dünyanın ilk güvenlik yongası E450R’yi tanıttı.

Çinli Unisoc’dan RISC-V atılımı

Aktarılanlara göre Unisoc E450R, güvenlik algoritmaları için kayda değer bir performans gösteriyor. Geliştirilen yonganın en önemli özelliğinin yüzde 50 daha hızlı çalıştığı söylenen asimetrik kriptografik PKE algoritma motoru. Bu sayede anahtar uzunluğu artırıldığında bile çip performansını koruyarak hızdan ödün vermeden sağlam bir güvenlik sağlıyor.

Çin, dünyanın ilk açık mimarili RISC-V güvenlik çipini geliştirdi Tam Boyutta Gör
Bunun yanında E450R aynı zamanda geleneksel işlem tabanlı uygulamalarda yüzde 50 iyileşme sağlıyor. Böylelikle E450R, özellikle hızlı işlemenin çok önemli olduğu ortamlar için uygun hale getiriyor. Kriptografik geliştirmelerine ek olarak E450R, NVM (Non-Volatile Memory) belleklerde silme/yazma hızında yüzde 15'lik bir artış sunuyor.

Unisoc’un özellikle gurur duyduğu şey, açık kaynaklı RISC-V ISA’yı (Instruction Set Architecture) kullanması. Bu mimari sayesinde şirket, işlemci çekirdeklerini ihtiyaçlarına göre özelleştirerek, daha yüksek performansı daha düşük enerji tüketimiyle elde edebiliyor. Bu, genellikle hazır Arm işlemciler kullanıldığında karşılaşılan, geriye dönük uyumluluk sağlamak için eklenen eski özelliklerin getirdiği alan ve enerji maliyetlerinden kaçınmayı mümkün kılıyor. Unisoc’un kendi API’sini sağlaması ve yazılım/firmware yığınını yönetmesi sayesinde, E450R modelinin yazılım uyumluluğu konusunda bir sorun yaşanmıyor.

Yazılım konusuna değinecek olursak, Unisoc, bu çipin özel olarak tasarlanmış mikro mimarisinin uygulama kod boyutunu yüzde 30 oranında küçülttüğünü ve uygulama yükleme sürelerini yüzde 120 oranında hızlandırdığını iddia ediyor ki bu, gerçek zamanlı uygulamalar için oldukça önemli bir avantaj. Öte yandan E450R, Ulusal Kriptografi Seviye 2, UnionPay çip ve gömülü yazılım güvenlik sertifikaları ve CCRC IT EAL4+ sertifikası gibi birçok önemli sertifikayı da şimdiden almış durumda.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim