Zarar yüzde 15 arttı
Geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde 1.1 milyar dolar zarar eden şirket bu yıl ise nisan-haziran dönemini 891 milyon dolarlık zararla kapattı. Bu miktardan hisse bazlı tazminat ödemelerinin, hisse değerindeki kayıpların ve ihtiyat akçesinin çıkarılması sonucunda ulaşılan net zarar ise 659 milyon dolar olarak belirlendi. Bu meblağ şirketin birinci çeyrekte uğradığı 577 milyon dolarlık net zararın yaklaşık yüzde 15 üstünde. Yani şirket geçen yıla kıyasla zararı azaltmış olsa da bir önceki çeyrekten daha fazla zarara uğradı.
Bu farklılığın temel nedeninin Uber'in faaliyet gösterdiği yeni iş kolları olduğu düşünülüyor. Bir süredir gıda dağıtım hizmeti Uber Eats'e yönelik ciddi yatırımlar yapan şirket son aylarda bisiklet paylaşım ağı kurmak için de önemli miktarda para harcamıştı. Bu çabaların en sonuncusu ise elektrikli bisiklet paylaşım şirketi Jump'ı satın almak oldu. Uber'in, Jump için 200 milyon dolara yakın para ödediği tahmin ediliyor.
Tabi zarar problemi şirket için can sıkıcı olsa da olumlu gelişmelere engel olacak nitelikte değil. Piyasaya sürüldüğü 2009 yılından bu yana toplam 11 milyar dolarlık nakit harcaması yapan şirket geçtiğimiz yılı 4.5 milyar dolarlık zararla kapatmıştı. Buna karşılık Bloomberg'ün raporuna göre şirketin kasasında halen 7.3 milyar dolarlık nakit bulunuyor. Buna ek olarak Dara Khosrowshahi 2019'un ikinci yarısında şirketin halka arz edileceğini belirtiyor. Böylece şirket halka arz ile birlikte kasasındaki nakit miktarını artırıp yeni yatırımlar için kaynak yaratabilecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Biraz daha akıcılık ve avuç içinin de kasılmasını yaparlarsa tamamdır.